Door Zita Eijzenbach - Het 'grootste rondreizende muziekfestival van Nederland' vertrok op 17 september, zoals altijd, uit Nijmegen en zal donderdagavond in Utrecht arriveren.  

Tientallen 'talenten van de toekomst' verzorgen vanaf 19 uur optredens op 25 locaties in Utrecht. Timo Pisart, programmeur van de Popronde in Utrecht, benadrukt dat de bezoekers vooral moeten ‘zappen’ tussen die locaties en de acts, maar dat er ook een act is waar eigenlijk iedereen bij moet zijn. 

Volgens Pisart is Utrecht een stad met een uiterst brede muzieksmaak; eigenlijk kon hij alles wel op de Utrechtse locaties plaatsen.

“Zowel de popliedjes bij Pop-o-Matic, als de donkere klanken bij het Le Guess Who?-festival vinden gretig aftrek. Van alternatief en hard tot vrolijk en mee te zingen: Utrecht lijkt alles wel leuk te vinden.”

“Mensen moeten maar gewoon gaan kijken: er zit voor iedereen wel wat bij. Is het niet naar je zin, dan ‘zapp’ je gewoon verder naar de volgende locatie. De entree is overal gratis.”


Rabarber in de Popronde

Behalve kroegen en uitgaansgelegenheden die vaker live-bandjes neerzetten, staan op het lijstje met locaties van de Popronde ook een aantal 'vreemde eenden'. Zo zullen elektronicazaak Hi-Fi Klubben, restaurant Boslust in de Mariastraat en het onlangs geopende Rabarber in de Zadelstraat donderdagavond een podium neerzetten voor muzikale acts.

De eigenaren van Rabarber, Else Nugteren (1987) en Pauline Polak (1985), openden de deuren twee maanden geleden. Het optreden van Postcards from Mars tijdens de Popronde is de eerste 'uiting van muzikaal talent' in de zaak en Nugteren is blij dat ze het 'opkomend talent' een klein podium kan bieden. Ze maakt zich geen zorgen over een tekort aan ruimte in het eettentje. 

“Ach, we verschuiven wel wat tafels en stoelen,” zegt Nugteren luchtig.
“Ik denk dat hier zeker wel plaats is voor een man of vijftig. Als ik naar het Facebookevent kijk, zitten we dus al bijna vol. Of eigenlijk: helemaal, met de band en onszelf er bij.”

Grote aanrader om te bezoeken in Cafe Hofman is, volgens Pisart, de band HAEVN. Het duo boekte zijn eerste succes toen het nummer Where the heart is door Volvo in een reclame werd gebruikt. Afgelopen week werd HAEVN door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent.

Pisart deelt die mening: “HAEVN wordt groot hoor, echt waar. Het is toch gaaf als je later kunt zeggen dat je bij een van hun eerste optredens was. Als het kan, moet je er zeker heen gaan.”

Inlakech uit Tilburg met leadzangeres Nienke Lohuis. Foto: Inlakech

Waar Pisart ook ‘erg benieuwd naar is’, is de uit Tilburg afkomstige band Inlakech, die om negen uur het spits afbijt in cafe de Stadsgenoot op de Breedstraat. De Popronde lijkt bijna overbodig als opstapje voor die band: In 2013 reisde het vijftal als muzikale ondersteuning mee met de première van de film De Nieuwe Wildenis en in 2014 waren ze de ‘Leuk-dat-je-wakker-band’ van 3FM (die ’s ochtends vroeg mensen aan de rand van hun bed ‘wakker-speelde’).

Zangeres Nienke Lohuis van Inlakech verhuisde twee maanden geleden naar Utrecht: "Het fijne is dus dat ik na het optreden gewoon op de fiets naar huis kan.” Het optreden in de Stadsgenoot is het eerste in de stad. Dat het geen grote zaal is, deert Lohuis niet. “Beter een kleine zaal die vol staat, dan een grote die leeg is. Het is gewoon tof om op te treden.”

“Ik leer de stad iedere dag beter kennen. Het mooie aan Utrecht zijn toch wel de mensen: Ze zijn heel anders dan in Tilburg. De tegenstellingen zijn interessant: Enerzijds zijn de studenten de jonge frisse drijfveer van de stad, maar tegelijkertijd worden de tradities in ere gehouden en zitten de bruine cafés nooit om publiek verlegen.”

Lang hoeft Lohuis niet na te denken over de grote aanrader van de Popronde.
“HAEVN, zeker. Dus niet op de fiets naar huis, maar na ons eigen optreden direct door naar Hofman.”

Alle optredens van de Popronde zijn gratis toegankelijk. De Popronde was eerder al een opstapje voor de Utrechtse talenten John Coffey, Mister & Mississippi, Rondé en Kensington, die hierna definitief voet aan wal zetten in de muziekwereld. Ook The Maureens speelden in 2013 op de Popronde.