Door Zita Eijzenbach - Ze hebben het record en gelukkig voor de kandidaten: The Ultimate Binge van het Nederlands Film Festival (NFF) zit er op; Ruden Nijsse (24) en Tom de Rijk (19) zijn vrijdagmiddag na 102 uur bevrijd uit de glazen kas op de Neude. In die periode keken ze 94 uur naar het tv-scherm.

De 94 uur is goed genoeg om in het Guiness book of Records te komen (en van het NFF krijgen ze een weekendje uit). De taak zit er op. Gaan ze nu meteen naar bed? Niks ervan. “Zeker niet", zegt De Rijk. "Ik wil vanavond nog naar het gala!”

De glazen kas, die speciaal voor de recordpoging televisieseries kijken op de Neude was geplaatst, is in vijf dagen getransformeerd tot een echte studentenkamer. Vuile was, dekens, etensresten en verpakkingsmateriaal, maar bovenal een wirwar van snoeren naar de tv, de camera, de tablet, de koelkast en de twee kacheltjes die vijf dagen trouwe dienst hebben gedaan in het kleine vertrek. De plant, die maandag bij de start al niet heel veel activiteit vertoonde, staat er ongeroerd bij. 

De heren begonnen hun recordpoging op gemakkelijke bureaustoelen, maar die verruilde De Rijk woensdagavond voor de ergonomische Globe Garden-stoel. De stoel zou een actieve houding moeten bevorderen, maar De Rijk geeft een minder genuanceerde verklaring. “Mijn ogen vielen steeds dicht, dus dan maar die stoel. Dat ding zit zo verschrikkelijk, dat ik wel moest blijven bewegen om het ook maar een beetje draaglijk te maken.”

Als de teller donderdagavond de grens van 84 uur tv-kijken overschrijd, maakt de moeder van De Rijk en tevens de schoonmoeder van Nijsse, zich nog behoorlijk zorgen. “Het liefste neem ik ze vanavond nog mee terug naar huis,” zegt Cora de Rijk dan bezorgd. “Ze hebben het zwaar, maar ze willen zelf nog door. Ze zullen vrijdagmiddag in de auto naar huis, wel direct in slaap vallen.”

De Rijk op zijn sokken en Nijsse op blote voeten op het podium terwijl ze de felicitaties in ontvangst nemen. Foto: Zita Eijzenbach

Maar het lijkt mee te vallen. Als vrijdagmiddag het slot van de deur gaat en Nijsse op blote voeten en De Rijk op sokken naar buiten komen zeggen ze nergens last van te hebben. Nijsse: “Ik voel me prima, ik denk alleen niet dat ik nu op een stoel moet gaan zitten; dan val ik in slaap en word ik voorlopig niet meer wakker,” lacht hij. “Ik heb eigenlijk nog wel zin om naar het gala te gaan vanavond, maar ik mag niet van mijn vriendin. Ze vindt het onverantwoord om nu nog een feestje mee te pakken.”

De Rijk begint te glunderen bij het idee; “Mijn ritme is toch helemaal weg, dus waarom niet?”

Of Tom de Rijk en Ruden Nijsse echt in het Guinness Book of Records worden opgenomen, is nog even afwachten. Een professionele jury buigt zich over de laatste uren beeldmateriaal die er tijdens de recordpoging onafgebroken tv-kijken gemaakt zijn. Er wordt gelet op dichtvallende ogen, de duur van de pauzes en of de getuigen de zaak nauwkeurig genoeg in de gaten hebben gehouden. Is dat niet zo, dan wordt de recordpoging ongeldig verklaard.

Nijsse neemt de afstandsbediening als souvenir mee naar huis. Foto: Zita Eijzenbach

De Rijk op zijn ergonomische stoel; “Ik ben toch wel een beetje verliefd geworden op die lelijke stoel." Foto: Zita Eijzenbach