Het televiseprogramma Rambam (Vara) heeft een koninklijk lintje versierd in de Stadsschouwburg. Twee acteurs zeggen dat zij allerlei projecten hebben verzonnen op naam van de 62-jarige M. Simons.

Simons zou secretaris zijn van het Genootschap voor Dashonden. Er is ook een website van (klikhier) en verder zou hij in de Zeeheldenbuurt veel zieken bezoeken en de buurtborrel verzorgen. Wie daarop googelt kan geen Simons vinden.

Bij de uitreiking van de lintjes droeg de Rambamacteur duidelijk een pruik en valse baard, ook zijn 'vrouw' droeg een pruik. Beide vertrokken onmiddellijk na de ontvangst van het lintje en dat trok de aandacht van de gemeentemedewerkers want er volgt altijd een groepsfoto.

Via twitter maakte Rambam later de lintjesonderscheiding bekend en gingen die onderscheiding ook nog brengen bij de heer Simons, want iemand onder die naam bestaat wel en woont in de Zeeheldenbuurt, maar is niet lid van het Genootschap Dashond en wel docent journalistiek in Tilburg. 

De gemeente wist vanmiddag even niet hoe dit uit te leggen is. De aanvraag voor een koninklijke onderscheiding vraagt om heel wat bewijzen en getuigenissen op grond waarvan een lintje wordt toegekend. Rambam moet heel wat van dit bewijs hebben verzonnen en net als de website helemaal echt doen laten lijken. De zaak wordt uitgezocht. Of er aangifte wordt gedaan van valsheid in geschrifte is ook nog niet duidelijk.

Burgemeester Van Zanen verklaarde via de website van de gemeente: “De lintjesregen is altijd een zeer persoonlijk moment voor diegenen die worden onderscheiden. Hun jarenlange inzet voor de samenleving, voor de mensen in hun buurt, sportvereniging, kerk of voor de wetenschap, wordt op een bijzondere manier beloond in het bijzijn van hun naasten. Het zou jammer zijn als zo’n bijzonder moment door een onjuiste uitreiking zou worden ontsierd.”

Het 'echtpaar Simons'. Foto: Rambam