Het Bartholomeus Gasthuis is een getekend portret van predikant en dichter Willem Barnard (1920-2010) rijker. Kunstenaar Kees Wennekendonk gaf het door hem gemaakte portret dinsdag cadeau aan het bestuur van het verzorginghshuis in de Smeestraat.

Wennekendonk zegt dat hij op zoek was naar een goede plaats voor het portret, dat twee jaar aan de Wall of Fame in het Utrechtse Stadhuis heeft gehangen. "Mij leek mij het zorgcentrum aan de Smeestraat de ideale plek." 

Barnard woonde tot zijn overlijden 21 november 2010 aan het Geertekerkhof. Hij kon daar blijven wonen, mede, maar vooral omdat het Bartholomeus via een hof met zijn huis was verbonden, zodat de benodigde zorgverlening via de achterdeur kon geschieden.

Wennekendonk: "Deze unieke verbintenis heeft voor Barnard onnoemelijk veel betekend. Ik hoop dat het portret een goede bijdrage levert aan de herinnering aan Willem Barnard, maar ook aan deze bijzondere band en zorgverlening." 

Wennekendonk heeft tientallen portretten van bekende Utrechters gemaakt zoals van Dick Bruna en Anton Geesink. Een groot deel van de collectie is een aantal jaren aangekocht door Het Utrechts Archief.