Door Dick van der Peijl - Boven komt er rook uit cafe Heerenplein. Beneden gaan de dubbele deuren open de portier laat 200 jongeren razendsnel naar buiten. De branddampen slaan naar buiten.

Het is woensdagavond en op het Lucasbolwerk is een ontruimingsoefening gaande. Even later klinken er sirenes, van brandweer. De politie is ook al ter plaatse en zet de weg razendsnel af. Drie brandweerwagens en zo’n vijftien brandweerlieden gaan snel en geroutineerd aan het werk. Slangen worden uitgerold.

Bedrijfsleider van het Heerenplein, Aukje Jonkergauw geeft aan dat er nog mensen op de wc zitten. Even later wordt een gewonde naar buiten gesleept. Een pop.

De studenten van Veritas en het Corps worden buiten wat luidruchtiger en dringen de straat op. De politie sommeert en duwt ze weer naar achteren. Burgemeester Jan van Zanen kijkt het allemaal met een glimlach aan.

De brandweer werkt door en na een klein half uurtje wordt het sein gegeven brandmeester. Andere horecaondernemers als Jos de Winter en Emile Faulborn en Jos Prinssen van Horeca Nederland zijn zeer tevreden. “Het gebeurt hier goed in Utrecht. Wat dat betreft echt een voorbeeld voor andere steden.”

Brandweercomandant Jan van Neerven is ook zeer tevreden; ”Een goeie oefening voor Veilig Uitgaan in de stad. De andere horecagelegenheden weten nu ook dat we binnenkort langs komen om het ontruimingsplan te controleren. We werken in Utrecht heel goed samen in het convenant Veilig Uitgaan.”

Aukje Jonkergauw van Heerenplein is ook heel tevreden over de ontruiming:”Ik hoop dat het in het echt nooit voor komt. Maar het werkte! De muziek gelijk uit, ik ben op de bar geklommen en heb iedereen gevraagd het pand te verlaten. De portier heeft de deur open gedaan en de mensen begeleid, we zijn de wc's gaan controleren om te kijken of er nog mensen op zaten. Alles werkte!”

De studenten sjokken door het park naar Veritas en het Corps. Het verkeer kan weer doorrijden en binnen no time trekken de omstanders ook door. Bewoners en omwonenden zijn van te voren gewaarschuwd, het verkeer ondervindt nauwelijks hinder. Het is de eerste keer dat er zo geoefend wordt. “Het verliep goed en snel. Daar ben ik heel tevreden over”, zegt Jan van Neerven van de brandweer.

Binnen het half uur is de oefening afgelopen, snel, vakkundig en doortastend. De snerpende kou zal er ook wel iets mee te maken hebben. De gemeente, de brandweer, de politie en Horeca Utrecht kunnen tevreden zijn. Het liep op rolletjes. Dat geeft een gerust gevoel!