Het is inmiddels een goede traditie: de plaatsing van het Gouden Kalf. Al jarenlang krijgt dit met bladgoud belegde beeld een tijdelijke plek op het plantsoen bij de Muzen voor de Stadsschouwburg. Maar dit jaar is het te zien voor de deur van TivoliVredenburg dat nu onderdak biedt aan het Nederlands Film Festival.

Zoals gewoonlijk trekt de plaatsing van het 1500 kilo zware beeld ook veel bekijks van de pers. Fotografen en filmers bewegen zich woensdagochtend constant rond het beeld om niets te missen. Filmfestivaldirecteur Willemien van Aalst ziet het met tevredenheid aan. Ze wijst erop dat het beeld nu centraal staat op de plek waar tijdens het festival de Rode Loper bij de verschillende filmpremieres komt te liggen.

Het beeld wordt getakeld.

Wie gemist wordt is de maker van het beeld: Theo Mackaay. Hij ontwierp het Gouden Kalf in 1980 op verzoek van Jos Stelling toen die nog aan de basis stond van het filmfestival. Bij het filmfestival krijgen de winnaars van prijzen een klein exemplaar uitgereikt. Beroemd werd het Gouden Kalf dat Rijk de Gooyer eens won, hij gooide het achteloos uit het raam van een taxi op weg naar huis (maar het werd toch wel weer opgeraapt).

Mackaay blijkt verhinderd en dat is jammer want de traditie is ook dat hij altijd een handje helpt bij de plaatsing van het beeld. Een beeld dat nu toch, ondanks z’n vier meter hoogte, minder groot uitvalt dan vroeger in het plantsoen. Onder het 49 meter hoge Muziekpaleis is ook dit beeld toch heel gewoontjes geworden. Misschien was Mackaay er daarom wel niet.

Het filmfestival begint woensdag 24 september en duurt tot vrijdag 3 oktober.

Filmfestivaldirecteur Willemien van Aalst. Foto: Ton van den Berg