Een replica van het herdenkingskruis dat onlangs spoorloos verdween van het Zuilenselaantje is vrijdag op zijn plek gezet. Het (van stevig ijzer gemaakte) kruis herinnert aan aan de beschieting in het voorjaar van 1945 van een vrachtwagen vol munitie door een Engels vliegtuig.

De piloot dacht dat het om een Duitse truck ging, maar in de wagen die op de Amsterdamsestraatweg reed zaten drie verzetsstrijders die munitie en wapens vervoerden. De boel ontplofte en de mannen kwamen om het leven.

Bram Hogendijk maakte een nieuw kruis dat vanochtend werd geplaatst. Het is ook diep verankerd in de grond. Foto: Jeroen Stoops

In 2010 poseerde de toen 88-jarige Jan Snijders bij het herdenkingskruis dat toen in april werd onthuld. Als voormalig verzetsstrijder in Utrecht en lid van de Nationale Federatieve Raad/Voormalig Verzet Nederland had hij twee jaar lang geijverd voor de terugplaatsing van dit kruis. Het stond er al in de jaren vijftig op de plek van het incident maar verhuisde in 1957 naar de begraafplaats Maarssen.

Op initiatief van Snijders (en het Museum van Zuilen) en met medewerking van de gemeentes Utrecht en Maarssen kwam het weer bij het Zuilenselaantje te staan. Nadat het kruis eerder dit jaar spoorloos verdween nam het Museum van Zuilen meteen het initiatief om een nieuw kruis te plaatsen. Snijders was er nu niet bij, hij overleed vorig jaar.

Verzetsstrijder Snijders bij het herdenkingskruis in 2010, op de inzet de omgekomen mannen (vanaf boven:) J. Been, J.G. van Maurik, J.M Altena. Foto: Ton van den Berg