Ze vangen soms wel tien muizen op een dag, de bewoners van Sterrenwijk. De muizenplaag is smerig en hinderlijk, en een oplossing lijkt er niet te zijn.

Vorig jaar was het nog een rattenplaag die Sterrenwijk in z'n greep hield: "En nu zijn we aan de beurt met een muizenplaag", zegt Orionstraatbewoner Gerard Elbersen. "Tapijt word weggegeten, bedden liggen onder de keutels, ze lopen over de bank; het houdt maar niet op."

Tientallen buurtbewoners in de omgeving van de Orionstraat en de Neptunusstraat klagen steen en been over het ongedierte. "Tot op de zolder zitten de bedden onder de muizenstront", verzucht Elbersen. "We doen er alles aan om ze te vangen. Van muizenklemmen tot lokdoosjes, plaatjes, piepers van wel 30 euro per stuk, alles hebben we geprobeerd maar het levert niks op want ze blijven komen."

De ellende begon al een paar maanden geleden, zegt Elbersen. "De oorzaak weet ik niet. Het is een milde winter geweest, dus die beesten fokken maar door. Misschien dat de putten hier in de buurt er iets mee te maken hebben. Die zitten vol vuil en worden niet schoongemaakt." 

Een dode muis in de kinderkamer.

Divers bewoners hebben aan de bel getrokken bij de gemeente en woningbouwcorporatie Portaal. "Maar daar hebben we niet veel aan", zegt Elbersen: "Elke keer als we bellen om dit op te lossen krijgen we eigenlijk geen reactie. Ja, we worden doorverbonden naar mensen die op vakantie zijn of we krijgen de toezegging dat we worden teruggebeld, maar dan horen we niets meer."

Een keer was er volgens Elbersen een reactie van de gemeente: "Die man zei: 'Nee meneer, aan ongedierte doen we niets meer, dat moet u zelf doen'." Op aandringen van de buurtbewoners is de gemeente wel een keer een van de rioolputten in de buurt komen bekijken, maar daar is het ook bij gebleven.

Een woordvoerster van Portaal laat weten dat de woningcorporatie 'helaas' niets kan doen voor de bewoners van Sterrenwijk. Huurders moeten volgens haar zelf actie ondernemen als ze dat nodig vinden. Dat kan bijvoorbeeld door, op eigen kosten, een bedrijf in te schakelen dat het ongedierte bestrijd.

De gemeente wijst op de eigen verantwoordelijkheid van huurders (en huiseigenaren) om ongedierte te bestrijden. Een woordvoerster van de gemeente zegt dat voorzover bekend er maar 1 klacht is geweest over muizen in een poort bij de Orionstraat.

-

Muizen en ratten komen in heel Utrecht voor, maar op sommige plekken vormen ze soms een plaag zoals hier nu in Sterrenwijk. Van een rattenplaag is op dit moment, zo blijkt uit een artikel in het AD/UN, sprake op de Rooseveltlaan in Kanaleneiland. Eerder dit jaar waren er rattenplagen in Pijlsweerd en in de omgeving van het Domplein.

Een opening naar een muizenhol.