Weer eens wat anders dan een lintje doorknippen. Wethouder Kees Geldof (VVD) mocht zondagmiddag in brouwerij Maximus een nieuw biertje onthullen: de Mockingbird. Het nieuwe alchoholsap is gebrouwen van onder meer hop dat door De Vrienden van het Máximapark geplukt is.

Nadat alle gasten het bier hadden geproefd, werd ook de naam van het brouwsel onthuld. Het bier kreeg de naam Mockingbird: een eerbetoon aan Peter Mocking, die als hoppenmeister namens De Vrienden de hele zomer de hopplanten in het park verzorgde.

Johan de Boer (voorzitter Vrienden Máximapark), wethouder Geldof, hoppenmeister Mocking en Ewald Visser (Brouwerij Maximus) toosten op het nieuwe bier. Foto: Ton van den Berg

De hop werd verbouwd op een deel van de Pergola, de betonnen wand langs het park die de uitstraling van een groene wal moet krijgen met struiken en dus ook de hop. 

Een deel van de Pergola met de hopplant.

De hop werd geplukt tijdens een burendag in september en door De Vrienden van het Máximapark geschonken aan de in Leidsche Rijn gelegen brouwerij Maximus die hiermee een speciaal bier heeft gebrouwen.

Tijdens de introductie van het bier hadden alle parkvrijwilligers die geholpen hebben bij de oogst, zich in de brouwerij verzameld om wethouder Kees Geldof het eerste biertje te zien tappen. Geldof is vanaf de start van deze proef nauw betrokken geweest bij het project. In maart heeft hij de eerste hop geplant en eind september ook de eerste ranken geoogst.

De oogst hop in de brouwerij. Foto: Vrienden Maximapark

Met deze eerste oogst is circa 1.500 liter bier gebrouwen. Volgens Ewald Visser van Maximus is de smaak van het bier stevig en past het daarom goed bij het najaar. Het bier zal de komende tijd, behalve bij Maximus, ook in verschillende Utrechtse cafés op de tap staan.

Of het verbouwen van hop langs de Pergola een vervolg krijgt, moet blijken uit de evaluatie met de gemeente. Als het aan de Vrienden ligt is een nieuwe traditie geboren en heeft het park voortaan een eigen hopakker. Een deel van de opbrengst schenkt Brouwerij Maximus aan een nader te bepalen goed doel binnen het park.