Donderdag is in het Louis Hartlooper Complex (LHC) het derde Belgisch Filmfestival van start gegaan. Tot en met aanstaande zondag kunnen de bezoekers genieten van een grote verscheidenheid aan Belgische films, documentaires en side-events. 

Waar tijdens de beide vorige festivals de nadruk lag op de Vlaamse film, staat dit jaar de Waalse cinema in de spotlight. 

Het festival, dat wordt georganiseerd door het LHC in samenwerking met de VPRO, werd geopend met de film Les premiers Les Deniers van Bouli Lanners. 

Voorafgaand aan de film benadrukte de heer Marc Clairbois van de Afvaardiging Wallonië-Brussel, gastheer van de opening, het belang van de bilaterale culturele samenwerking. 

Lennart van der Meulen, directeur van de VPRO, herinnerde de aanwezigen aan de openingsfilm van vorig jaar Imagine, een welhaast profetische film in het licht van de gebeurtenissen in België van het afgelopen jaar, en sprak over het belang van de Belgische film en van een plek waar de buurlanden elkaar kunnen vinden voor dialoog te midden van een wereld die op zijn kop staat.

Jos Stelling sprak de hoop uit dat het festival mag uitgroeien tot een jaarlijks Belgisch festival in Utrecht waar behalve film ook andere kunsten aan bod komen en wenste de Belgen veel succes bij het EK-voetbal.

Voor het volledige programma van het festival: www.belgischfilmfestival.nl.

Het Belgische filmfestival ging woensdagavond al informeel open met een door tijdschrift De Dakhaas opgezette openluchtfilm. Foto: Michael Kooren