Bij de uitreiking van de traditionele lintjes zijn vrijdag 27 Utrechters verblijd met een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Jan van Zanen reikte de lintjes uit namens de Koning in de Stadsschouwburg en deed daar 2 uur en 12 minuten over.

Van de 27 Utrechters werden er twintig benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zeven tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het regende iets minder lintjes. Het aantal dat jaarlijks wordt uitgereikt loopt iets terug, dit jaar 27 en in 2014 30 en in 2013 waren het er nog 33.

UPDATE: 1 van de onderscheidingen, die van de heer Simons is volgens de gemeente ten onrechte uitgereikt. Simons is een deels verzonnen figuur en niet hij maar acteurs van het programma Rambam kwamen de onderscheiding ophalen.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:  

J.B. Bakker (46 jaar). Hij zette zich in voor het de-stigmatiseren van psychiatrische patiënten en mensen die lijden aan een depressie in het bijzonder. Tevens bezoekt hij al meer dan 17 jaar lang lotgenoten, hun families en vrienden.

F.G.M. Broeyer (78 jaar). Dr. Broeyer is gepensioneerd en was tot 2004 werkzaam als hoofddocent kerkgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Al meer dan 22 jaar is hij, op lokaal en op landelijk niveau, actief op kerkelijk gebied. Onlangs kwam van hem nog een boek uit over het Utrechtse studentenverzet in de Tweede Wereldoorlog.

D. Hoek (67 jaar). De heer Hoek is gepensioneerd. Hij was jarenlang als bestuurder en als projectleider werkzaam voor zorgverzekeraars en een artsenpensioenfonds, onder meer als algemeen directeur van ANOVA ziektekostenverzekeringen en hoofd van artsenpensioenfondsen SBA.

W.G. Rietkerk (74 jaar). Als voorganger en predikant was ds. Rietkerk verbonden aan diverse kerkgemeentes en de Nederlands Gereformeerde.

  De heer Rietkerk ontvangt een lintje. Foto: Ton van den Berg

C.A. van Santen (64 jaar). De heer Van Santen is kweker van kleurkanaries en andere vogels en heeft hiermee reeds 26 wereldtitels op zijn naam staan.

A.T. Schenk (72 jaar). De heer Schenk is medeoprichter van de in 1981 opgerichte Stichting de ARM Utrecht en woon- en werkgemeenschap Klein Armelisweerd.

L.K. de Voogd (64 jaar). Mevrouw de Voogd is sinds 1981 in diverse functies werkzaam voor het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) en zijn rechtsvoorgangers.  

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

G. Bos-Versluis (80 jaar) Mevrouw Bos was tussen 1982 en 1997 vrijwillig hulpleerkracht op basisschool Koningin Beatrix in De Meern.

A.W.M. de Buck-van Poppel (73 jaar ). Mevrouw De Buck-van Poppel is al bijna 40 jaar actief bij de Stichting Utrechtse Sportstichting Samen Verder (USSV).

A. van Gent-Bosman (77 jaar). Mevrouw Van Gent -Bosman is al meer dan 30 jaar vrijwiller bij de Dominicuskerk te Utrecht dat onderdeel uitmaakt van de Sint Ludgerusparochie.

J. Gerrits (61 jaar). De heer Gerrits zet zich al meer dan 30 jaar in voor de Christelijk Gereformeerde kerk Utrecht-Centrum.

A. Griffioen-Lam (72 jaar). Mevrouw Griffioen-Lam zet zich al meer dan 60 jaar in bij paardrijvereniging L.R. de Kasteelruiters in Vleuten.

J.W.H. de Groot-Landman (58 jaar). Mevrouw De Groot -Landman is al meer dan 40 jaar actief voor de gymnastieksport in Vleuten en omgeving.

L.G.C. Mars (55 jaar). Al bijna meer dan 40 jaar is mevrouw Mars dansdocent van de Volksdansgroep Tuindorp. De dansen die worden aangeleerd komen uit landen over de hele wereld, zoals uit Ierland, Engeland, Turkije, Nederland, Roemenië en Israël.

F.N.V. Mossel (79 jaar). De heer Mossel organiseert al meer dan 25 jaar Kumpulans (Indische bijeenkomsten) in Utrecht en omgeving.

J. Noya (65 jaar). Mevrouw Noya zet zich al ruim 20 jaar als vrijwilliger en trainer in voor Tiye International, een koepelorganisatie die opkomt voor de belangen van migranten, vluchtelingen en vrouwen.

C.J. Van Otterlo (72 jaar). Al meer dan 30 jaar zet de heer Van Otterlo zich in voor Boogh Centrum in Utrecht, een sociaal-cultureel centrum voor mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte.

A. Overeem (60 jaar). Sinds 1981 was de heer Overeem tot 2014 actief voor de vrijwillige Brandweer Utrecht post De Meern, laatstelijk in de functie van hoofdbrandwacht.

J.A. Prins-van Hoeijen (75 jaar). Mevrouw Prins-van Hoeijen hielp naast haar werk hulpbehoevende senioren in Utrecht, ook na haar pensionering als thuishulp in 2002.

L.J.M. Rabou (84 jaar). De heer Rabou zet zich al meer dan 40 jaar in voor Voetbalvereniging Zwaluwen Vooruit. 

J.M.I. Reuser (70 jaar). Mevrouw Reuser geeft al meer dan 23 jaar extra aandacht aan ouderen in de buurt, zij vraagt hen op de koffie en biedt hen een luisterend oor.

H.C. Rijnders (74 jaar). De heer Rijnders is al 34 jaar actief voor de Schaatsvereniging Utrecht (SVU). Zo maakte hij tussen 1980 en 1995 deel uit van de technische commissie en organiseerde hij onder meer clubkampioenschappen.

R. Rijnders (67 jaar). De heer Rijnders is dertig jaar nauw betrokken bij tennisvereniging TC Domstad, tot 1996 als voorzitter van de Technische Commissie en vanaf 1986 tot heden voorzitter.

R. Rijnders viert zijn lintje met familie en vrienden. Foto: Ton van den Berg

C. Romein (65 jaar). Mevrouw C. Romein is vanaf 1987 vrijwilliger bij kinderdagverblijf de Poppenzolder. Zij levert vele hand- en spandiensten en staat de vaste medewerkers alle voorkomende werkzaamheden bij. Ze is een toegewijde en harde werker die altijd klaar staat en oog heeft voor de kinderen.

S. Slappendel (63 jaar). De heer Slappendel is al meer dan actief 37 jaar in talrijke functies actief bij de Nicolaïkerk in Utrecht. Hij maakte zich onder meer verdienstelijk als ouderling, hulpkoster, kerkvoogd en vertrouweling.

M.A. van Vliet-Jansen (66 jaar). Mevrouw  Van Vliet-Jansen is al meer dan 28 jaar actief voor het Utrechts Sprookjestheater 'Lang en gelukkig'.