Door Vincent Oldenborg - Soms zijn er van die dagen dat je jezelf graag in drieën of in vieren zou willen splitsen. Afgelopen zondag was zo’n dag.

Na een tijdje weggeweest te zijn, is sinds vorig jaar het fenomeen Gluren bij de Buren weer terug in Utrecht. Overal in de stad muzikale, theatrale en creatieve hoogstandjes in huiskamers, garages en kelders.

Bij het uitzoeken van je eigen programma, een handige optie van de website, slaat de keuzestress toe. Er is veel te veel leuks te zien op die ruim 140 plekken, verspreid over alle wijken. Als je het een beetje slim uitkient, kun je er misschien vijf of zes bezoeken op zo’n zondagmiddag.

De term 'voor elk wat wils' was ook nu weer ten volle van toepassing. Wilde je je verbazen over de wondere wereld van het 3D printen, dan kon je in Lunetten terecht bij de 3D Print Girrls tussen de zoemende printers in een huiskamer vol schitterende printresultaten. Voor de liefhebbers van gitaar en zang, begeleid door een Indiaas harmonium waren de Wooden Soldiers in een kelder aan de Oudegracht een goede keus.

Op het Predikherenkerkhof kon je vast een voorschotje nemen op de komende francofiele weken rond de tourstart met Les Cornichons en wie nog even wilde nadromen over de TVserie “De Voorstraat” was bij Jan van Piekeren op het Koekoeksplein ongetwijfeld op zijn plaats. Zo maar een greep uit het overdadige aanbod.

De combinatie van gastvrije Utrechters, die hun huis willen openstellen voor creativelingen die hun kunsten “tussen de schuifdeuren” vertonen en belangstellende bezoekers ontvangen met koffie of  thee  met het  spreekwoordelijke  koekje, blijft een gouden formule.

Op zo’n dag wordt weer eens heel duidelijk hoeveel talent er in deze stad rondloopt. Sommigen gebruiken dat talent voornamelijk om er samen met anderen plezier aan te beleven en anderen gebruiken het podium, dat Gluren bij de Buren biedt, om de eerste stapjes op weg naar een mogelijk professionele carriere te zetten.

Het is te hopen dat het zichtbare enthousiasme van het publiek zich voldoende vertaald heeft in vrijwillige bijdragen, zodat er ook volgend jaar weer bij de Buren gegluurd kan worden.