Door Louis Engelman - Teleurgesteld is hij niet. ‘Want ik heb in dit afgelopen jaar heel veel geleerd’. Maar jammer vindt hij het wel dat hij z’n ijssalon ‘Schep’ aan de Lange Jansstraat 2 in Utrecht vorige maand heeft moeten sluiten. Eind juli zet voormalig journalist van de Wereldomroep Auke Jager (55) zijn ijsavontuur voort aan het Muntplein 36 in Nieuwegein.

Het leek een gouden greep: ijs verkopen om de hoek van de Neude. En niet zomaar ijs, nee de salon pakte uit met heel bijzondere smaken. De liefhebbers vonden het heerlijk en kwamen er voor terug. Maar uiteindelijk bleek te ‘loop’ te gering afgezet tegen de kosten.

Jager: ‘Ik heb me in een aantal dingen vergist. Dat is in de eerste plaats dat je een vitrine moet hebben waarin het ijs zichtbaar is voor de consument. Dat is echt nodig gebleken om de mensen naar binnen te trekken.’
Daarnaast constateerde Jager dat zijn ‘IJsmakerij Schep’ niet in een ‘slenterstraat’ zat. ‘Er komen wel veel mensen voorbij, maar die zijn onderweg. Ook zag ik dat het publiek aan de kant van de Neude bleef, ze staken de busbaan niet over. Daarom kon ik de concurrentie in dat gebied onvoldoende aan.’

Hoewel Jager voor de wintermaanden een mooi alternatief had bedacht in de vorm van ‘Stamp en Stoof’ kwam hij niet genoeg uit de kosten. In goed overleg met de verhuurder stopte hij daarom met de ijsverkoop. In de zaak zal binnenkort een sushiwinkel worden gevestigd.

Maar Auke Jager, die na de opheffing van de Wereldomroep zijn baan als journalist kwijtraakte, is geenszins uit het veld geslagen. ‘Ik heb tijd nodig gehad om alle aspecten van het ijsverkopen te doorgronden’, zegt hij. ‘Die heb ik nu veel beter onder de knie gekregen’. Vol vertrouwen begint hij daarom een nieuwe zaak in Nieuwegein in de wijk Batau-noord. ‘Met elke dag vers ijs in 24 smaken. En in de winter gaan we weer over op broodjes en stamppotjes.’