Door Louis Engelman - Utrecht krijgt er een iconisch gebouw bij. Marnix van der Meer, oprichter en partner van Zecc Architecten, durft deze bewering wel te onderschrijven. Het door Zecc ontworpen ronde appartementencomplex naast de voormalige Cereolfabriek in Oog in Al is – hoewel gedeeltelijk nog in de steigers - nu al een absolute blikvanger. Door vorm en materiaalgebruik. In oktober wordt het gebouw opgeleverd.

Oprichter van Zecc Architecten Marnix van der Meer. Foto: Nadine Maas.

Niet alleen over de eigen creatie is Van der Meer te spreken. De totale vernieuwing van het oude fabrieksterrein (Meysters Buiten) voegt volgens hem veel aan de buurt toe. ‘Het is een plek geworden om eens naar toe te fietsen’, zegt hij. ‘De wijk heeft er een heel aantrekkelijke publieke functie bij gekregen. Dat is voor Oog in Al een cadeau van jewelste.’

Van der Meer verwijst daarbij naar twee dingen. Ten eerste naar de verbouwing van de oude fabriek, waarin naast restaurant Buurten ook de bibliotheek en een buurtschool onderdak hebben gevonden. En waar de stichting ‘Het Wilde Westen’ haar creatieve activiteiten ontplooit, onder meer in de kleine theaterzaal.

Maar ook kijkt hij naar de ontwikkeling van het gebied als geheel. Inclusief de nieuwe woningen, appartementengebouwen en de nog aan te leggen kadetrappen langs het Merwedekanaal. ‘Dat alles bij elkaar maakt die plek echt de moeite waard’, vindt de architect.

Het idee van het door zijn team ontworpen cirkelvormige appartementengebouw is, aldus Van der Meer, terug te voeren op de ronde silo’s die vroeger naast de fabriek stonden. ‘We hebben in feite een soort trommel gemaakt die daar naar terugverwijst.’ Zecc vond daarmee zodanig aansluiting bij het beeldkwaliteitsplan van de gemeente - dat specifiek om een afwijkend ontwerp vroeg - dat het de bouwopdracht kon binnenhalen.

Bovendien kon het Utrechtse architectenbureau vast blijven houden aan de eigen filosofie van ‘grounded architecture’. De ontwerpers gaan daarbij, licht Van der Meer toe, altijd eerst op zoek gaan naar de ‘verankering’ met de plek waar wordt gebouwd. ‘De historische waarde vinden wij enorm belangrijk. Dat is steeds ons vertrekpunt. We zeggen niet voor niets: hoe dieper geworteld, hoe mooier de bloesem.’

Mede vanuit die gedachte is gekozen voor zink als materiaal voor de gevel van het tien bouwlagen tellende appartementengebouw. Dat moet het pand een ‘industriële aanblik’ geven. En meegenomen is dat zink mooi dof glanzend oplicht als de zon erop schijnt. Maar ook duurzaamheid speelt voor Zecc een belangrijke rol. ‘Zink is daar zeer geschikt voor. Dat gaat vijftig, misschien wel honderd jaar mee’, aldus Van der Meer.

De steigers worden al weggehaald van het iconische gebouw. Foto: L. Engelman

Op de 9 woonetages van het complex worden 16 appartementen gerealiseerd. Naar verwachting is de buitenkant nog voor de bouwvak klaar. Daarna duurt de afwerking binnen nog tot oktober. Bijzonder is dat alle woningen in overleg met de kopers zijn ingedeeld. Van der Meer: ‘Met iedereen hebben we individueel de ideale indeling gemaakt. Geen enkel appartement is hetzelfde. Sommigen hebben een geheel open loft, anderen wilden toch liever afzonderlijke kamers. Alleen de centrale vierkante kern en de gevel bleven ongewijzigd.’

Eerder realiseerde Zecc woningen in de Jacobuskerk aan de Bemuurde Weerd en in de Gregoriuskapel aan de Herenstraat. Binnenkort wordt er begonnen met de verbouwing van de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg, waarin drie appartementen komen met op de begane grond een horecagelegenheid. Andere watertorens werden gemoderniseerd in Soest, Lutten (Ov), Sint Jansklooster, Baarn, Den Bosch en Roermond.

Het gehele project van Meysters Buiten was genomineerd voor de NRP Gulden Feniks 2016. Maar deze ‘architectuurprijs voor de bevordering van het hergebruik van de bestaande gebouwde omgeving’ ging gisteren naar De Timmerfabriek in Schiedam. Fort Vechten in Bunnik ontving een feniks in de categorie ‘gebiedstransformatie’ en de renovatie-feniks werd toegekend aan Bouw van Jou in Deventer.