Het fietsparkeerprobleem in Utrecht, niet eenvoudig en lijkt onoplosbaar. Er komt een stadsdebat over, en intussen twitteren gemeente-ambtenaren waarschuwende mededelingen en tijdelijke oplossingen.

Zo'n tijdelijke oplossing is het maken van fietsvakken. Op de hoek van het Vredenburg en Viestraat bijvoorbeeld (zie bovenstaande foto). Er is een grote fietsparkeergarage om de hoek, maar tientallen fietsers parkeren hun brik liever op de straat. Dat leidt soms tot grote verstoppingen en de gemeente is dan gedwongen om fietsen weg te halen.

Om een beetje aan de fietsers tegemoet te komen wordt de vakkentruc gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat fietsers geneigd zijn hun fiets binnen zo'n vak te plaatsen en voorkomt het dat ze overal worden neergezet.

Een even simpele als aardige oplossing is dat en met een likje verf is het gauw gedaan, en tegelijk laat je taxichauffeurs zien waar zij mogen staan (want ook dat leidt op deze locatie nogal eens tot een verkeersopstopping).

De gemeente communiceert ook met waarschuwingen. Bijgaande foto op het Vredenburg, voor de deur van de C&A, is er een van. 'Fietsen die op de blindenstrook staan worden verwijderd', was het verhaal hier bij.

Dat laatste zou wel eens tot vervelende gesprekken met de handhavers kunnen leiden want de fietsen staan weliswaar in het verlengde van een blindenstrook, maar die strook zelf loopt toch echt niet door. Klopt, zegt de gemeente, maar hier is de geribbelde strook neergelegd om blinden naar een gevel te leiden vanwaar ze hun weg verder kunnen vinden. Een gidslijn noemen ze dat. En de fietsen staan dus hinderlijk geparkeerd op de route die een blinde of slechtziende zou volgen. Verwijderen dus die fietsen!

Blindenstrook bij C&A