Wie heeft er geen herinnering aan Anton Geesink? Donderdag start in Het Utrechts Archief een expositie rond deze in Wijk C geboren Utrechtse sportheld, Utrechter van de 20e eeuw! En iedereen kan zijn of haar herinneringen aan de expositie toevoegen.

In het archief van Nieuws030 vinden we al een paar van die herinneringen. Daar zijn de foto's die (de overleden) sport- en barman Leen Hulsebos achterliet. Hij trainde vaak met judoka's in de bossen bij Zeist en ook Anton Geesink deed wel eens mee. Bij de rijtoer van Geesink na het behalen van het wereldkampioenschap in 1961 maakte Leen een paar foto's op straat, tussen de duizenden andere Utrechters.

Geesink in de open koets. Foto: Leen Hulsebos

Het kampioenschap zelf maakte Leen een paar dagen eerder al mee ten huize van de familie Geesink, bij moeder Geesink in de Zaagstraat, er is nog een foto van waar Leen te zien is.

Tweede van links Leen Hulsebos en rechts van hem Mina Geesink. Foto: familie Hulsebos

Een andere foto die opduikt is ook een oudje en wel uit 1964 als Geesink nog maar net olympisch goud heeft gehaald. Daarop staat hij met een sleutel in de deur van de Judokabar aan de Jacobstraat. Het was het café van Frans en Annie van Rijnsoever.

Geesink bij de heropening Judokabar in 1964. Foto: familie Van Rijnsoever

Frans van Rijnsoever herinnert zich: "Een tijdje na de oorlog ben ik meer in het café gaan werken en noemden we het bar Judoka omdat ik nogal omging met flink wat judoka’s zoals Van Rijn, Jan Snijders, de gebroeders Brouwer en Kurver. Natuurlijk was ook Anton Geesink daarbij. We trainden in de sportschool van Van der Horst op het Oudkerkhof. Die man stond aan de basis van al het goeds dat judo voor Utrecht heeft opgeleverd."

"Eind jaren vijftig werd mijn broer Anton uitbater van het café en hij gaf het café een andere naam: Hartenaas, vanwege de kaartspelen die er plaatsvonden. Maar in 1964 keerden mijn vrouw Annie en ik terug in het café en we hebben het helemaal laten verbouwen. Ik heb Anton Geesink toen gevraagd, die net Olympisch kampioen was, het café te openen. Mijn plan was dat hij een bordkartonnen deur zou intrappen, maar dat vond de judobond geen goed plan omdat het te agressief overkwam. Het is toen bij het doorknippen van een lintje gebleven. En het kreeg de naam van Judokabar terug!"

Toen Van Rijnsoever dit verhaal vertelde (in 2010) liet hij de receptiefoto's zien van die officiële heropening en zie, daar zit ook Willem Slok, eigenaar en naamgever van een café in de Korte Koestraat.

Links Willem Slok en rechtsachter Anton Geesink met biertje. Foto: Familie Van Rijnsoever

Is er nog een receptieboek met handtekeningen? Jawel, zei Van Rijnsoever. En ja hoor, de handtekening van Anton staat erin (en die van Slok staat overigens op dezelfde pagina).

Een heel bijzondere foto in het archief hebben we te danken aan Loek Alflen (vader van FC Utrecht-trainer Rob Alflen) die in zijn worsteltijd vaak met Geesink op de mat stond. Ze verschillen nogal in lengte, zie je op de foto, maar Loek liet zich niet eenvoudig verschalken, hij stond zijn mannetje.

Anton Geesink worstelde ook, hier met Loek Alflen (midden) en trainer Dhr. Hooft. Foto: Familie Alflen

In het archief vol herinneringen ook foto's uit een Japans blad. Een foto waarop te zien is dat hij en zijn vrouw Jans in café Van Wegen in Wijk C een drankje drinken. De judoman was geen echte kroegtijger, maar een bezoek aan Van Wegen en aan restaurant Chez Jacqueline (Korte Koestraat) was er toch vaak bij. Het was voor hem de overgebleven band met Wijk C.

De laatste foto's zijn van het voorlaatste levensjaar van Geesink. In 2009 was hij erbij toen in het stadhuis een handtekening werd gezet voor de Jeugd Olympische Spelen 2013. Dat was kort nadat hij 75 was geworden. Dat werd nog gevierd in het Volksbuurtmuseum in Wijk C waar zelfs een heuse zandsculptuur was gebouwd voor de grote man die er toen al wat fragieler uitzag.

Anton Geesink wordt op de foto gezet door HUA-fotograaf Geerligs. Foto: Ton van den Berg

Geesink in het Volksbuurtmuseum bij de zandsculptuur. Foto: Ton van den Berg

Een jaar later, augustus 2010, overleed Geesink en kreeg hij een afscheid in zijn eigen dojo waar lange rijen mensen rustig op hun beurt wachtten om langs zijn kist te kunnen gaan. Grote kerels lieten daar toen een traantje.

Een eerbetoon aan Anton Geesink bij de dojo in de Anton Geesinkstraat. Foto: Ton van den Berg

De expositie in Het Utrechts Archief duurt tot en met 19 april 2015 en is gratis toegankelijk van di. t/m vr. 10.00 - 17.00 uur / weekend 12.30 - 17.00 uur.