Door Vincent Oldenborg - Zes jaar geleden liep ik voor de eerste keer, samen met mijn twee oudste kleindochters van toen zeven jaar oud, mee met de Sint Maarten parade. Op een druilerige zaterdagavond verzamelde we ons, gewapend met elk een lampion, op de Zeedijk.

Ze waren zeer onder de indruk van het grote verlichte paard met Sint Maarten op de rug dat aan de kop van de stoet werd meegedragen. We liepen via de Bemuurde Weerd naar het Domplein.

We kwamen er aan als verzopen katten met verscheurde lampions die het overvloedig vallende water en de wind niet hadden doorstaan. Maar ze vonden het prachtig en ik was het volledig met hen eens. Vervolgens werd de Sint Maartens parade een jaarlijkse traditie voor de Oldenborgjes.

Vorig jaar liep ik hem voor het eerst met het jongere zusje van de inmiddels twaalfjarigen. Ik ging ervan uit dat pubermeisjes niet zo’n behoefte hadden om met die “ukkies” door de stad te sjouwen.

Daar had ik het mis, want vorige week donderdag vroeg mijn dertienjarige kleindochter of ik met haar naar de Sint Maartens parade wilde. Ik was verrast maar zei natuurlijk ja.

Zo liep ik zaterdagavond met twee pubers mee in wat volgens mij de grootste parade ooit was. Wat een prachtige stoet. Waar het zes jaar geleden nog bestond uit een beperkt aantal grote verlichte  figuren die meegedragen werden, was er nu een veelheid van door jongeren gemaakte verlichte sculpturen van bamboe bekleed met wit doorschijnend kunststof (?).

Het was duidelijk dat niet alle makers even creatief waren in hun vormgeving maar dat maakt niet, het gaat immers om de inzet.

Er waren heel veel schitterende creaties bij en de stoet was volgens mij langer dan ooit.

Gelukkig zie je ook nog heel veel papa’s en mama’s die halverwege de tocht de lampion van kinders hebben moeten overnemen, want zo hoort dat bij een lampionoptocht.

Niet alleen het grote aantal deelnemers maar ook de enorme publieke belangstelling langs de route is het beste bewijs dat deze jonge traditie niet meer weg te denken valt uit het Utrechtse stadsbeeld begin november.

Deze week was er een bijeenkomst waarin de aanzet werd gegeven naar de viering van het 900-jarige bestaan van Utrecht als stad in 2022.

Ik heb begrepen dat de festiviteiten in dat jaar zullen beginnen op 2 juni, de datum van het verkrijgen van de stadsrechten en beëindigd zullen worden met Sint Maarten op 11 november.

Als de Sint Maartens parade van afgelopen zaterdag een voorproefje is van wat we in 2022 mogen verwachten dan wordt het vast een geweldig feest.

Fotoreportage van Jeroen Stoops

Fotoreportage van Jeroen Stoops.