Meer dan 7000 vluchtelingen en onderduikers konden in de oorlog rekenen op de hulp van de zusters Augustinessen in Wijk C. Een gevelsteen, De Duif, die daar aan herinnert is opnieuw geplaatst in de muur van het klooster aan de Waterstraat.

Zuster Van Dijk en burgemeester Van Zanen onder de gevelsteen De Duif. Foto: Ton van den Berg

De steen, voorstellende een duif met olijftak, was na de verbouwing van het klooster in de jaren negentig naar de achtertuin verhuist. Het Geveltekenfonds nam het initiatief in samenwerking met de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente om de steen weer zichtbaar te maken voor het publiek. Donderdag werd die 'onthuld' door burgemeester Van Zanen met zuster Van Dijk. Ze deden dat feitelijk door een plaquette met tekst en uitleg te onthullen, de steen zelf zit te hoog.

Hoewel het niet allemaal exact bekend is gaat men ervanuit dat de gevelsteen in 1945 een cadeau was van Wijk C-pastoor Van Nuenen die daarmee de zusters Augustinessen wilde bedanken voor hun werk waartoe ook een gaarkeuken hoorde want dagelijks werden in de hongerwinter 200 kinderen van eten voorzien.

Onder de steen staat de tekst: Vreugdevolle herinnering aan de herrijzing uit de onderdrukking, 7 mei 1945. Wie de steen met de duif heeft gemaakt is onbekend. Albert van Wersch van het Volksbuurtmuseum in de Waterstraat sluit niet uit dat het nog een beeldhouwwerk is uit een vroeger klooster dat in Wijk C stond.

De zusters Augustinessen verdringen zich om de plaquette te kunnen bekijken. Foto: Ton van den Berg

Burgemeester Jan van Zanen ging door de knieen om nog iets in het gastenboek van het Volksbuurtmuseum te schrijven. Foto: Ton van den Berg