De Utrechtse fotograaf Gert-Jan Peddemors presenteert donderdag 12 februari zijn fotoboek ‘Op Eigen Benen’. Het boek toont foto’s en verhalen van een zoektocht naar de identiteit van de staten die tot de voormalige Sovjet-Unie hoorden. Voor het boek bezocht Peddemors ze nagenoeg allemaal – met uitzondering van Turkmenistan en Rusland.

 “Hebben de voormalige satellietstaten van de Sovjet-Unie hun eigen identiteit kunnen terugvinden na de val van de Unie?” Met die vraag begon de Utrechtse fotograaf Gert-Jan Peddemors een reis van een half jaar die begon in Litouwen en eindigde in het verre Kazachstan.

Tijdens zijn reis werd Peddemors afwisselend vergezeld door zeven oud-studenten journalistiek van de Hogeschool Utrecht, die verhalen schreven bij zijn foto’s. Precies twee jaar na de start van zijn reis presenteert hij op donderdag 12 februari zijn boek ‘Op Eigen Benen’ waarin de beste foto’s en verhalen zijn gebundeld.

Niet door Rusland
Peddemors, zelf fotografiedocent aan de School voor Journalistiek, nam een half jaar vrij om de bijzondere productie te maken. Saillant detail: de reis ging met opzet niet door Rusland. “Ik was benieuwd of de Sovjetrepublieken zich hebben kunnen losmaken van ‘Moeder Rusland’ en ben daarom expres om Rusland heen gereisd”, verklaart de fotograaf.

De Krim
Al fotograferend stond Peddemors oog in oog met de mensen die nog dagelijks de gevolgen ervaren van het vroegere leven onder Moskou ondanks de turbulente ontwikkelingen die zich soms tot op de dag van vandaag voordoen.

Zo fotografeerde hij in de stad Sebastopol op de Krim bevrijdingsdag; waar de oude Sovjet-leiders nog als helden werden meegedragen in een pro-Russische mars door de stad. Dat was bijna een jaar voor de annexatie van de Krim door Rusland.

Ook bezocht hij als een van de weinige fotografen Abchazië en Nagorno-Karabach; twee staatjes die zichzelf onafhankelijk verklaarden en waar nog steeds spanningen bestaan met het ‘moederland’.

Het boek ‘Op Eigen Benen’ toont foto’s en verhalen uit de voormalige Sovjet-Unie. Het wordt door Peddemors zelf uitgegeven en is in een geselecteerd aantal boekwinkels in Nederland te koop.

-

De foto's bij dit artikel zijn van Roma zigeuners in het West Oekraïense dorp Cerednie in de Trans Karpaten. Dit is een van de meest achtergestelde regio’s van West Oekraïne. De armoede is er schrijnend en er zijn nauwelijks sanitaire voorzieningen.

Opa Bernyk is een autoriteit in Cerednie. Hij zorgde voor de aanleg van het eerste sanitair, hij legde een aardappelveld aan en bouwde een baptistenkerk.

Opa Bernyk