Langs de grachten in de Utrechtse binnenstad moeten in totaal 75 bomen worden gekapt vanwege restauratiewerkzaamheden aan de walmuren. Bij een eerdere inventarisatie ging het om 96 bomen maar bij nader onderzoek, op verzoek van de gemeenteraad, is voor 21 bomen nog een oplossing gevonden met frames of buisconstructies.

Mogelijk worden vier bomen uit de inventarisatie alsnog als te kappen aangewezen maar in overleg met een bewonerspanel is besloten daar later nog eens naar te kijken.

Wethouder Geldof maakte de uitkomst van het onderzoek naar de te kappen bomen donderdag bekend. De kosten voor maatregelen om bomen te behouden tijdens het werk aan de walmuren bedraagt circa 2,4 miljoen euro. Het behoud van de extra bomen gaat de gemeente nog eens 1,3 miljoen euro kosten. De werkzaamheden duren nog tot en met 2019.

De te kappen bomen worden vervangen door nieuwe, jonge bomen. Het is niet mogelijk om oudere bomen over te planten op de werven, die zouden hun beworteling niet kunnen aanpassen aan de beperkte omstandigheden die de grond op de werven biedt.

Ook werd donderdag bekend gemaakt dat voor zes bomen tussen de Vollersbrug en Geertebrug op korte termijn een noodkap noodzakelijk is. Bij een inspectie bleken de bomen niet meer stabiel genoeg. Of de slechte staat waarin ze zich bevinden te maken heeft met de restauratiewerkzaamheden die hier juist afgerond waren is volgens de gemeente niet duiidelijk. De wortels van de bomen waren volgens de boomdeskundigen op die locatie wel opvallend nogal vergroeid geweest met de oude walmuur. Ook deze bomen worden door nieuwe jonge aanplant vervangen. 

Voor twee andere bomen op die locatie is besloten dat een reductie van de kronen noodzakelijk is. 

Aan de overkant van de gracht de rij bomen waar er zes binnenkort gekapt worden. Foto: Ton van den Berg