Negen liefhebbers van fietsen èn van Utrecht rijden van 26 tot en met 30 mei een omgekeerde Tour de France: van Parijs naar Utrecht. Ze rijden delen van het Sint Maartenspad, een van de routes van het Europees netwerk dat in 2016 in gebruik wordt genomen.

De tocht is een initiatief van de Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk. Doel is om het publieke debat aan te zwengelen over de herbouw van het schip van de Domkerk. Dat schip stortte in bij de grote storm in 1674.

Volgens de stichting biedt een dergelijk herbouwproject Utrecht tussen 2022 en 2074 veel kansen. Het zou een stimulans zijn voor toerisme en economie en schept nieuwe mogelijkheden voor onderwijs en vakopleidingen in de restauratiebouw, wetenschappelijk onderzoek naar middeleeuwse technieken etc.

Over het hoe en wat en waarom van een eventuele herbouw wordt onderweg tussen Parijs en Utrecht veel gedebatteerd. Ook bij de start vanuit Nederlandse ambassade in Parijs komt het ambitieuze herbouwproject ter sprake.

De wielrenners worden uitgezwaaid door de locoburgemeester van het Sint Maartensar- rondissement, de Tourorganisatie en de voorzitter van de Europese Sint Maartenssteden. Onderweg bezoeken de fietsers kathedrale steden die zich kunnen meten aan de Utrechtse Dom. Ook het grootste herbouwproject dat ooit in Europa plaatsvond, de Lakenhalle van Ieper die in de Eerste Wereldoorlog tot de grond toe werd vernietigd, wordt aangedaan.

De aankomst van het peloton op het Domplein is op zaterdag 30 mei gepland om 17.00 uur. Daar worden ze verwelkomd door fans en prominenten.

Voor Nieuws030 houdt Dick van der Peijl een dagboek/blog bij van de dagelijkse etappe.