Zonder bossen geen duurzame toekomst. Daarover gaat op donderdag 27 oktober (van 20.00-22.00 uur in gebouw Parnassos aan de Kruisstraat 201) een informatieavond over Klimaat- en voedselbossen voor een gezonde leefomgeving.

Vanuit de stedenband van Utrecht met Léon in Nicaragua is in 2009 in León begonnen met de ontwikkeling van een klimaatbos. Sindsdien is er  veel ervaring opgedaan en zijn er mooie successen geboekt. Lokale boeren hebben zo’n 500 hectare bosplantages aangeplant, voor een betere leefomgeving en duurzame productie van hardhout, cacao en honing.

Een directielid van Mitros helpt bij het planten van de bomen in 2008. Foto: Ton van den Berg

Er wordt aan gewerkt om het bos de komende jaren tot 600 hectare uit te breiden; met een educatie-project worden professionals én daarna leerlingen en volwassenen geschoold over de instandhouding van het bos:  tegengaan van houtkap, erosie, klimaatverandering. Hiermee streeft Utrecht naar de realisering van de VN Global Goals voor duurzame ontwikkeling, klimaatactie en armoedebestrijding.

Ook in Utrecht wordt nu een soortgelijk project gestart. Op landgoed Haarzuilens wordt de komende jaren een klimaatbos ontwikkeld dat er hopelijk over 400 jaar nog staat. De komende decennia zal het klimaatbos hier de vorm aannemen van een bloeiend voedselbos waarin weelderige natuur gecombineerd wordt met een eetbaar landschap. Meer natuurlijke rijkdom dus, een gezondere bodem, water en lucht. Een grote diversiteit ook aan verse groenten, fruit en noten.

Diverse organisaties houden zich met de nieuwe bossen bezig en hopen dat belangstellenden mee willen doen. Dat kan tijdens de bijeenkomst morgen (27 oktober) in de Kruisstraat 201. In de pauze is er een chocolade-proeverij van chocola uit tropische bosplantages. Deelname is gratis, maar geef je wel op tijd op want de ruimte is beperkt. Aanmelden kan via e-mail: klimaatbos@mcu.nl meer info www.klimaatbos-leon.nl, http://utrechtleon.nl/ of  www.lekkerlandgoed.nl.