De Amerikaanse schrijver en journalist Drew Philip is deze week te gast bij de Utrechtse urban do tank Expodium. Drew Philp woont in Detroit en publiceerde recentelijk “A 500 $ house in Detroit. Rebuilding an Abandoned Home and an American City” waarin hij zijn ervaringen als nieuwbakken huiseigenaar in de bijzondere Amerikaanse stad als uitgangspunt neemt om een schets te geven van de teloorgang van de Amerikaanse droom.

Expodium leerde Drew Philip kennen tijdens de Expodium residenties in de voormalig auto hoofdstad van de wereld tussen 2009 en 2012.

Drew Philp is een scherp observator van de veranderingen in de Amerikaanse samenleving en neemt als journalist en schrijver graag de kleine dagelijkse gesprekken en gebeurtenissen als leidraad voor beschouwingen over de staat van zijn land. Voorafgaande aan de Republikeinse conventie in Cleveland liep hij in drie dagen van Detroit naar Cleveland - een tocht dwars door de verloren glorie van de Rust Belt - en sprak onderweg met gewone Amerikanen over hun land. Philip plaatste zichzelf daarmee in de voetsporen van chroniqueurs als de Toqueville en Woody Guthrie. Zijn reportage verscheen wereldwijd, in Nederland in de Correspondent.

Op donderdag avond 20 april zal Drew Philip deelnemers aan de maandelijkse Nightwalk van Exodium door het Werkspoor kwartier - de voormalig industriële driehoek van Utrecht - meenemen op een imaginaire wandeling door zijn wijk in Detroit. Deze maandelijkse Nightwalks van Expodium zijn zowel een verkenning van dit stuk stad als een mogelijkheid om urbane vraagstukken informeel te bespreken. De Nightwalk vertrekt donderdag om 20.00 vanaf de locomotief onder station Utrecht Zuilen. Zie event.

Deze week verschijnt ook het boek “Why Detroit Matters” - onder redactie van Brian Doucet - met bijdragen van onder meer Drew Philp en Expodium bij de wetenschappelijke uitgeverij Policy Press. In dit boek staan de lessen van Detroit - ooit de rijkste stad van de wereld, nu een proeftuin voor citizen driven ontwikkeling - voor de rest van de wereld centraal.