“We hadden een prachtig scheepswrak maar het is nu een schip.” Zo omschreef woensdagmiddag de Utrechtse stadsarcheoloog Erik Graafstal het Romeinse schip De Meern 1, dat sinds 2015 te zien is in het museum Hoge Woerd in De Meern. Aan het bijna 2000 jaar oude schip zijn kajuitwanden en twee deurtjes toegevoegd. Ook werden drie meubelstukken aan de inventaris van het schip toegevoegd.

Het gaat om een timmermanskist, een kleine kist en een kastje met paneeldeuren. Volgens Graafstal en professor Jos Bazelmans (van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) gaat het om zeer bijzonder bezit. Er zijn maar een paar van dergelijke meubelstukken uit de Romeinse tijd overgebleven. Internationaal gezien hoort het volgens Bazelmans tot ongekende topstukken. Samen met wethouder K. Geldof onthulde hij in het museum de nieuwe aanwinsten.

Belangstellenden bekijken de stukken van boven en onder. Foto: Ton van den Berg

De meubelstukken werden net als het schip De Meern 1 in 2003 geborgen en daarna geconserveerd in Lelystad. Dat zij nu pas in het museum een plek krijgen is dat ze, samen met de kajuitwanden, gerestaureerd moesten worden. Een tijdrovende klus die door het bedrijf Restaura werd uitgevoerd. Op enkele plekken heeft het bedrijf stukken hout die verrot waren vervangen.

Erik Graafstal, die in 2003 betrokken was bij de spectaculaire opgravingen, had ondanks de warmte woensdagmiddag kippenvel omdat de meubelen er zo prachtig uitzien. “Toen we ze in 2003 uit de grond haalden was zeer de vraag of er nog iets van te maken viel. Dat gold ook voor de kajuitwanden. Die heb ik in Lelystad nog eens zien liggen en had er een hard hoofd in. Het potdekselwerk was flinterdun maar het is stukje voor stukje op een nieuwe draagconstructie gezet. Het is echt schitterend geworden.”

Het kleine kistje krijgt z'n plek in de vitrine. Foto: Ton van den Berg

Het kleine kistje en het kastje zijn nu aan de collectie toegevoegd in de speciale vitrines waar al gereedschap, kookgerei en andere artefacten van De Meern 1 te zien zijn. Het museum dat gevestigd is in castellum Hoge Woerd verwacht de komende tijd veel bezoekers. Die moeten de gereedschapskist dan nog even missen. Die is later dit jaar te zien bij een speciale expositie gewijd aan De Meern 1.

Het museum Hoge Woerd is van dinsdag tot en met zondag open tussen 10.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis.

Erik Graafstal wijst op de kajuitwanden in het Romeinse schip De Meern 1. Foto: Ton van den Berg