Door Jim Terlingen - Zuilen heeft er een mooi kunstwerk bij. Wethouder Klaas Verschuure presenteerde vrijdagmiddag op de hoek Amsterdamsestraatweg-Sint Ludgerusstraat een grote muurschildering over de rijke geschiedenis van Zuilen. 

De muurschildering is gemaakt door de Utrechtse, voornamelijk in Italië wonende, kunstenaar Jos Peeters (1956). In zijn herkenbare vrolijk-schetsmatige stijl schilderde hij deze herfst een grote kleurige plattegrond, met daarin ruim zeventig karakteristieke – en vaak historische – Zuilense elementen.

Jos Peeters, eerder dit jaar werkend aan de schildering. Foto: Jim Terlingen

Dat zijn onder andere: de fabrieken van Demka en Werkspoor, het Witte Kerkje, de voetbalclubs Elinkwijk, Hercules en HMS, het Vliegermonument, het Pastoor Schiltehuis, het Julianapark, de ‘Gele Scholen’, het Verzetsmonument en het gehucht Vijfhuizen.

Al deze onderdelen staan beschreven in het boek ‘De geschiedenis van Zuilen op 30 m2’ waarin alle elementen uit het kunstwerk staan toegelicht. Deze gids is geschreven door Wim van Scharenburg, directeur van het Museum van Zuilen, dat enkele meters verderop is gevestigd. Daar wordt het boek verkocht.

Wim van Scharenburg, schrijver over de schildering. Foto: Ton van den Berg

Het is Van Scharenburgs negentigste publicatie over de geschiedenis van deze voormalige zelfstandige gemeente. In de gids staan onder andere de foto’s die ten grondslag liggen aan de geschilderde afbeeldingen en de verhalen die erbij horen.

Op de muur, die woningbouwvereniging Portaal heeft ten behoeve van de schildering ter beschikking stelde, werd eerder al een foto geplaatst van de in 1977 gesloopte Sint Ludgeruskerk.  

Peeters heeft in opdracht van de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht al vele schilderingen aangebracht in de stad. Vergelijkbare historische muurschilderingen van zijn hand verschenen, onder andere langs de Oosterspoorbaan en in de Westravenstraat.

Het initiatief tot de schildering kwam dit keer van de werkgroep zelf. Die zet zich in voor het aanbrengen en behoud van historische en karakteristieke elementen in het Utrechtse straatbeeld.

Na de presentatie, van links naar rechts: wethouder Verschuure, moeder Joyce Browne, Sebastiaan (de 350.000e - Zuilense - inwoner van Utrecht), vader Erik de Bruin, Jos Traa van Portaal, Harry de Keizer van de werkgroep Directe Voorzieningen en Wim van Scharenburg. Foto: Jim Terlingen