Het is de alternatieve kerststal: De Geboorte, een werk van kunstenaar Mathiue Klomp. Hij maakte het in de EXbunker in het Wilhelminapark.

Vorige week konden bezoekers van de EXbunker getuige zijn van het ontstaansproces van de GEBOORTE. Mathieu Klomp gebruikte de EXbunker als zijn atelier en liet daar zijn kunstwerk tot stand komen.

De kunstenaar zegt dat hij zijn werk maakt 'in het spanningsveld tussen ons echte leven, de verhalen en mythen die wij voortbrengen en de beeldtaal die daarbij horen'.

De organisatie van EXbunker vroeg Mathieu Klomp om zijn kerstverhaal te vertellen. Klomp: “Zelf heb ik het Christelijke verhaal als kind nooit meegekregen en kerststallen zijn voor mij daardoor moeilijk te begrijpen objecten of installaties die vaak nogal houterig en onmenselijk zijn. Het thema van de liefde tussen moeder en kind is echter universeel en heeft ook in andere religieuze tradities een speciale status. Ook vergankelijkheid speelt overal een rol. GEBOORTE wordt een ‘universele kerststal’ die de voor mij overbodige elementen weglaat en erop gericht is de locatie zo intens mogelijk te maken."

Het eindresultaat van de GEBOORTE is op 1e en 2e Kerstdag te zien van 13.00-17.00 uur en daarna op zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis.

EXbunker in het Wilhelminapark is gevestigd in een bunker uit WO II, die vele jaren heeft leeggestaan. Op initiatief van een groep Utrechtse kunstenaars biedt het gebouw sinds afgelopen juni een podium aan hedendaagse kunstenaars met spraakmakende kunst.