De witte zadelhoesjes passen goed, ze gaan zelfs over die van D66 heen en ook een fietszadel met een RTV-Utrecht-hoes verdwijnt onder de Fietsende Bloemlezing. De dichters van het Dichtersgilde hebben er duidelijk zin in: 1000 fietszadelhoesjes worden in een mum van tijd verspreid.

De eerste zadelhoes is voor Rob van Doggenaar (rechts) van Le Tour Utrecht. Foto: Ton van den Berg

Woensdagochtend verzamelen zes dichters van het Utrechts Dichtersgilde op het Jaarbeursplein. Ze hebben een klus te klaren: 1000 fietshoesjes met een fietsgedicht verspreiden. Als het aan het gilde ligt gaat dat nog 11 keer gebeuren vooraf aan de Grand Depart van de Tour de France volgend jaar.

Ja, ook de Utrechtse dichters zijn gegrepen door de Tour-koorts. In het culturele veld wordt hard gewerkt om een bijdrage te kunnen leveren aan het feest dat Le Tour Utrecht moet worden. En het biedt kansen, zegt de Meester van het Utrechts Dichtersgilde Alexis de Roode, want de hoesjes en het maken van de gedichten worden gefinancierd door sponsors en subsidies rond de Grand Depart.

Er is al geld voor zes hoesjes, zegt de Meester, voor de laatste zes wordt nog gezocht naar financiering. U kunt zich melden.

Met de Fietsende Bloemlezing willen de dichters de inwoners van Utrecht aan het denken zetten over de naderende Tour. Dat kan alle kanten op blijkt bij het eerste gedicht dat van dichter Onno Kosters is, want die gaat gewoon over het woord fiets, hoe uniek dat woord is. (Zie ook hieronder het fimpje met Kosters)

Als iedereen de hoesjes laat zitten moet tegen de tijd dat de Tour in Utrecht in juli 2015 van start gaat, duizenden fietsen in Utrecht getooid zijn met korte gedichten, en tezamen vormt dat een bijzondere rondrijdende bloemlezing.

Naast de zadelhoesjes heeft het gilde meer poëtische activiteiten rond de Tour in de planning. Op 11 oktober treedt o.a. een vertegenwoordiging van het Dichtersgilde op bij 'De Muur on Tour' in TivoliVredenburg.

 Het gedicht!

Het Gilde telt op dit moment de volgende dichters: Mark Boog, Peter Drehmanns, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Baban Kirkuki, Peter Knipmeijer, Onno Kosters, Nanne Nauta, Fred Penninga, Alexis de Roode, Vrouwkje Tuinman en Els van Stalborch.

Nanne Nauta en Ruben van Gogh aan het werk met hoezen. Foto: Ton van den Berg