Fietsfotograaf Bas de Meijer bezocht BikeMotion, de fietsbeurs voor de sportieve fiets in de Jaarbeurs en doet verslag voor Nieuws030 met foto en tekst.

Bas de Meijer - De snelste fietser heeft de eerste touretappe in Utrecht van volgend jaar in 54 seconden afgelegd. Virtueel weliswaar, want de etappe is gereden op een trainingsfiets tijdens BikeMotion, de jaarlijkse beurs voor sportieve fietsers in de Jaarbeurs. 

Uiteraard kon Le Tour Utrecht daar niet ontbreken. Als er ergens liefhebbers van snelle fietsen op af komen, is het wel daar.

Drie hallen van de Jaarbeurs zijn gevuld met de mooiste fietsen die je maar kunt bedenken. Liefhebbers, man én vrouw, kijken verlekkerd naar het nieuwste materiaal.

Een man bekijkt racefietsen van Merida. Foto: Bas de Meijer

Met name de mannen kunnen het niet laten om even over het frame, het stuur of de wielen te aaien. Alsof ze een mooie vrouw mogen aanraken. Geef ze eens ongelijk. Hoe vaak heb je de kans om een fiets van enkele duizenden euro’s van zo dichtbij te zien.

Een vrouwelijke fietser vraagt zich vertwijfeld af waarom een model van Liv 9000 euro moet kosten. Niet dat alle fietsen zo duur zijn, naast de topmodellen staan er ook fietsen die voor de gewone man betaalbaar zijn. Dat maakt BikeMotion zo aardig. Je gaat op zoek naar een nieuwe fiets en ondertussen kun je je verlekkeren aan de dure spullen voor de topatleten.

Een prijskaartje van 9000 euro. Foto: Bas de Meijer

Maar er is meer dan alleen maar fietsen en fietsonderdelen bekijken. Wie wil kan op een van de vele fietstrainers zitten. Dikwijls gekoppeld aan een kleine wedstrijd, want het blijven wel sportfietsers tenslotte.

Zo kun je bij het Human Power Team Delft en Amsterdam, die met 133,78 km/h in een gestroomlijnde ligfiets het absolute wereldrecord in handen hebben, testen hoeveel vermogen jij kunt leveren. Wie weet mag jij dan in de nieuwste fiets gaan rijden volgend jaar om nog harder te gaan. Of je kunt dus het parcours van de eerste touretappe rijden. En als je echt wilt fietsen, dan is er een mountainbikeparcours in hal 12, waar de fietsers flink aan de bak moeten.

De formule trekt veel bezoekers, al vrij snel na de opening lopen de hallen vol. Het grootste deel van de bezoekers is man. Zelfs bij de Ladies Night, die dit jaar voor het eerst wordt gehouden, zijn het nog altijd de mannen die domineren.

Wel is goed te merken dat steeds meer vrouwen de fiets pakken om te sporten, zowel de mountainbike als de racefiets. Het sportieve fietsen zit sowieso in de lift. Sinds 2009 groeit het aantal liefhebber blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van de NFTU en beursorganisatie BikeMotion Benelux. Er zouden ruim 815.000 mannen en vrouwen minimaal 12 keer per jaar de fiets pakken om te sporten. Wat betekent dat de fiets op de zesde plaats staat van populaire sporten in Nederland. Voor twaalf procent van hen is fietsen zelfs de enige sport. Een voordeel van de wielersport is dat je het zowel in groepsverband als individueel kunt uitoefenen. Als je een fiets hebt, kun je aan de gang.

En voor wie nog geen fiets heeft of een nieuwe wil, is BikeMotion de ideale plek om je te oriënteren. Of gewoon om lekker te kijken. Eigenlijk is BikeMotion één grote snoepwinkel voor de liefhebber van sportieve fietsen. Op z’n tijd is dat wel fijn.

Bezoek ook de facebookpagina van De Fietsende Fotograaf: klikhier

Bezoekers op de stand van Willier. Foto: Bas de Meijer