Door Vincent Oldenborg - Zelden zullen dertig tellen zo’n invloed hebben gehad op een mensenleven als die historische halve minuut, die Anton Geesink op 23 oktober 1964 de Olympische titel in het judo bezorgde.

Gedurende precies dertig seconden wist hij de, als winnaar gedoodverfde, Japanner Kaminaga in een magistrale houdgreep op de tatami gedrukt te houden en zo schreef hij geschiedenis.

De geschiedenis van die zoon van een metselaar uit Wijk C, die Japan en de rest van de wereld veroverde onder het motto ”Alles voor de sport”, is nu te zien in Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat.

Een smaakvolle en informatieve tentoonstelling over een unieke en eigenzinnige Utrechtse sportheld, die zijn leven in dienst heeft gesteld van de sport en de sporters.

De samenstellers hadden, dankzij de medewerking van Antons weduwe Jans, de beschikking over 40 meter papieren archief en zo’n 14000 foto’s.

De selectie uit deze verzameling, varierend van brieven van IOC-voorzitter Samaranch tot dinerrekeningen van restaurant Chez Jaqueline, schetsen bij elkaar een beeld van een bijzondere autodidact die de hele wereld kende, Japan als zijn tweede vaderland beschouwde, maar die ook minstens een keer per maand de Dom moest zien om gelukkig te zijn.

De tentoonstelling werd geopend door burgemeester Van Zanen en Jans Geesink, die gezamenlijk de gouden Olympische medaille van Tokio een ere-plek in de tentoonstelling gaven.

Het tentoongestelde materiaal gaf de aanwezige familie, vrienden en bekenden van Anton alle reden om, onder het genot van een drankje en heerlijke Japanse hapjes (betaald door de Japanse ambassade), herinneringen op te halen. Voor wie die eigen herinneringen voor het nageslacht wilde vast leggen, was er zelfs een videocabine waar men een gesproken selfie kon maken.

De speciale band die Geesink met Japan had, moge blijken uit het feit dat deze expositie na Utrecht ook in Japan te zien zal zijn.

Kortom voor iedere Utrechter alle reden om een bezoek te brengen aan Het Utrechts Archief en nog eens te genieten van de mens Geesink en de belangrijke rol die hij in de Utrechtse en internationale sportgeschiedenis heeft gespeeld.

Bovendien kunt u aanstaande zondag een uitgebreide documentaire over Anton Geesink zien, die wordt uitgezonden door RTVUtrecht (het start elk heel uur) en is gemaakt in samenwerking met het Utrechts Archief en omroep Max.

Een medewerker van de Japanse ambassade knoopt een zwarte band om Roosje Keijzer, samensteller van de Geesinkexpositie. Foto: Ton van den Berg

Dick Goosen leverde als 'Geesinkdeskundige' een belangrijke bijdrage aan de Geesinkexpositie. Foto: Ton van den Berg