De laatste foto van de Buitenwegse Molen voor de brand? Misschien wel. Willem Geijssen maakte afgelopen weekeinde een foto van de 19e eeuwse wipmolen en vernam dinsdag dat daar een grote brand had gewoed.

Foto: W. Geijssen

Wat vreselijk, was de reactie van Geijssen en dat geldt voor zowat iedereen in Utrecht die van de brand hoorde. Op Twitter en Facebook werd door tientallen Utrechters in het openbaar 'gehuild' over het verlies.

De twee molens in polder Buitenweg bij Oud-Zuilen horen bij het erfgoed van ons geheugen. We passeren ze ieder jaar weer op weg naar Breukelen of Maarssen, we kennen ze al uit onze jeugd toen we daar de avondvierdaagse liepen of toen we op de fiets naar de Maarsseveensplassen gingen. Ze horen bij ons. Die brand raakt ons allemaal.

Volgens berichten in de media wordt aan brandstichting gedacht, dat maakt het allemaal nog erger. Welke idioot of idioten die...

Er zijn alweer initiatieven om 'de kleinste molen van de provincie', die samen met z'n grotere broer het water in de polder wegmaalt, te restaureren, zodat hij er weer uit komt te zien zoals op de foto van Geijssen. Zodat ook volgende generaties dat beeld van twee molens, broederlijk naast elkaar, kunnen blijven zien.

De molens in de polder Buitenweg. Foto: W. Geijssen