Daar waren ze dan: tourdirecteur Christian Prudhomme en de Tourwinnaars Bernard Thevenet, Joop Zoetemelk, Jan Janssen en Bernard Hinault. In het museum Speelklok trapten ze hard op een fiets en zetten zo een orgel in werking dat diverse Tourdeuntjes speelde.

Grote drukte donderdagmiddag in het Museum Speelklok waar de Franse gasten en vier Tourwinnaars door de pers werden opgewacht. Naast zowat de hele nationale pers waren er ook journalisten uit Frankrijk, Belgie en Duitsland. De 100 dagen nog te gaan naar de Grand Depart krijgt veel aandacht.

In het Museum Speelklok werd op een groot orgel de Marseillaisse gespeeld, geluid en beeld daarvan vinden hun weg op de internationale journaals en daarmee is een van de doelen van de stad Utrecht, internationale aandacht, al een heel eind bereikt.

De vier tourwinnaars Thevenet, Jansen, Zoetemelk en Hinault lieten zich graag verleiden om op de racefiets te gaan en daarmee een orgel in werking te stellen. Tourdirecteur Prudhomme beperkte zich tot het onthullen van het orgel.

Museum Speelklok vestigde met de activiteiten ook de aandacht op zich. Het komend half jaar zullen allerlei orgels en andere muziektoestellen een Frans tintje hebben. Zelfs het kleine orgeltje met een bewegend aapje is aangepast want de pop draagt een gele trui.

Ook de Franse collectiestukken worden extra in de schijnwerpers gezet. Zo zijn er een aantal topstukken afkomstig uit Parijs; het schitterende straatorgel De Gouden Limonaire, het schattige Konijn uit de Kool en de Kolibrieklok met zingende en huppelende kolibries.

Na afloop van de bijeenkomst in Museum Speelklok ging de Tourkaravaan, door de regen, naar het Academiegebouw op het Domplein waar het te gast was bij de Universiteit Utrecht dat z'n verjaardag vierde. 

Tourdirecteur Prudhomme in de Choorstraat met Bernard Hinault en Bernard Thevenet. Foto: Ton van den Berg

Joop Zoetemelk en zijn echtgenote. Foto: Ton van den Berg

Jan Jansen onder de paraplu. Foto: Ton van den Berg