Door Vincent Oldenborg - De realisatie van dat ideaal van vele Utrechters is vandaag een heel stuk dichterbij gekomen. Wethouder Jeroen Kreijkamp, bibliotheekdirecteur Ton van Vlimmeren en pandeigenaar Wouter Terhorst van ASR maakten maandagmiddag bekend dat de bibliotheek in het oude Postkantoor komt.

Er zijn meerdere wederzijdse intentieovereenkomsten getekend, die herontwikkeling van het Postkantoor op de Neude mogelijk maken en bovendien dat de inpassing van een nieuwe centrale bibliotheek deel uit maakt van die plannen. Daarnaast is er ruimte voor detailhandel aan de zijde van de Oudegracht.

Daarmee lijkt er eindelijk een einde gekomen te zijn aan de zoektocht naar een nieuwe plek voor de bibliotheek die in december 2013 op initiatief van de GroenLinksfractie begon.

Aanvankelijk had de wethouder, Jeroen Kreijkamp, geen enkele behoefte om zich druk te maken over de huisvesting van de bibliotheek die immers na de verzelfstandiging op eigen benen stond. Het afschieten van de plannen op het Smakkelaarsveld door de gemeenteraad in januari 2014 hadden ook de wethouder danig in de wiek geraakt.

Wethouder Kreijkamp bij de presentatie in het oude Postkantoor. Foto: Ton van den Berg

Mede door de druk vanuit de bevolking via de facebookpagina “Bieb op Neude” (7500 vrienden) en een petitie met een kleine 15000 handtekeningen kwam er tijdens de begrotingsbehandeling in november 2014 een raadsmotie die het college vroeg om samen met de bibliotheek naar een haalbare oplossing te zoeken. Die motie heeft zijn uitwerking niet gemist.

Wethouder Kreijkamp ziet als voordelen een bibliotheek binnen de financiële kaders en als bijkomend voordeel een ondergrondse fietsenstalling voor 1100 fietsen aan de Neude.

Ton van Vlimmeren schetste tijdens de presentatie een moderne bibliotheek die ruim 2000 m2 groter wordt dan de huidige en waarin meerdere moderne functies worden opgenomen zodat de bibliotheek ook haar veranderende rol in de toekomst kan waarmaken.

Ton van Vlimmeren

Wouter Terhorst van ASR, eigenaar van het voormalige Postkantoor, is natuurlijk heel blij dat hij op deze manier langdurige huurcontracten binnensleept die voor hem de herontwikkeling mogelijk maken.

Wouter Terhorst.

Natuurlijk zullen er nog genoeg beren op de weg verschijnen tijdens de ruimtelijke ordening procedures en ook bij de aanpassingen van het rijksmomument kunnen er nog genoeg verrassingen boven tafel komen, maar met deze overeenkomsten is een belangrijke stap gezet in de richting van de herontwikkeling van één van de zeer kenmerkende gebouwen in de binnenstad.

Als alles gaat zoals die gaat, de wethouder noemt liever geen data, ligt het in de bedoeling dat de bieb in 2018 op de Neude opent.

Overigens begint de portefeuille “verkoopbare panden” van de gemeente in de binnenstad zo wel aardig vol te lopen. Na Tivoli en het Vinkepand komt nu ook het pand aan de Stadhuisbrug vrij aangezien Broese is gemeld dat ze er per 1 januari 2016 uit moeten zijn. Ben benieuwd hoe lang het duurt voor die verkocht zijn en nog benieuwder wat er daarna in komt.

Een impressie van de voorzijde van de toekomstige bibliotheek.