Onder de titel ‘Free Wheeling’ is donderdagmiddag op het Westplein een ‘beeldentuin’ in gebruik genomen. Vijf creaties van verschillende kunstenaars zullen er tot aan het weekeinde van de Tour de France (4 en 5 juli) zijn te bewonderen.

Het initiatief kwam de Stichting Maanzaad en Halte Westplein. Op humoristische wijze willen de kunstenaars laten zien dat het Westplein niet alleen een verkeersplein is, maar dat het ook een verblijfsplek voor buurtbewoners en belangstellenden kan zijn. Het project is in nauwe samenwerking met de gemeente uitgevoerd.

Volgens Marij Nielen, één van de kunstenaars en oprichtster van ‘Maanzaad’, is het de bedoeling kunst meer gestalte te geven in de stedelijke omgeving. Ditmaal is er nadrukkelijk een verbinding gelegd met de komst van de Tour naar Utrecht. Zo ontwierp zij zelf een groen fietspad op een deel van het plein, creëerden Caspar ten Berge en Jan Coolen het ‘Omfietspad’ en richtte Hamid Feyzian de ‘Arc de détente (boog van ontspanning) op in plaats van de Arc de Triomphe. Daarnaast is er de ‘Stadswaaier’ te zien van Fieke de Roij en de ‘Spiercel’ (1,5 miljoen keer uitvergroot) van Radboud Wanders.

De tentoonstelling werd geopend door Wilhelmus Hoekstra, alias de Oranjeman. De initiatiefnemers hopen dat hun project tijdens de eerste touretappes door de tv-helikopter in beeld zal worden gebracht.

‘Oranjeman’ tussen de enkele tientallen belangstellenden.

 Een halve fiets met daarachter de ‘Spiercel’ van Radboud Wanders.  Foto's: Louis Engelman