In aanloop naar de publicatie van Het Groot Utrechts Monsterboek presenteert Nieuws030 regelmatig een monster uit het boek dat vanaf 2 november verkrijgbaar is in de boekhandel. 

Dit keer: Red de wereld, bij nacht en ontij

Frans de Jonge, de nachtfotograaf van Utrecht, neemt zijn werk serieus. Na zonsondergang gaat hij op pad om te fotograferen wat andere mensen niet zien. Als het donker is, zijn monsters meestal niet ver weg. Zo stuitte hij twee jaar geleden bij het Centraal Museum op deze bepaald schrikwekkende boom. Het beeld is van de hand van Anne de Vries en is getiteld 'SAVE THE WORLD'. 

In november 2003 verscheen het eerste nummer van Beeldblad De Inktpot. Het blad was opgezet door enkele Utrechtse stripmakers en bood een podium voor strips en ander tekenwerk van Utrechtse tekenaars. Na veertien nummers van het blad gingen de tekenaars van -intussen- Stichting De Inktpot zich toeleggen op de uitgave van stripboeken. 

In de loop der jaren ontstond een min of meer hecht gezelschap tekenaars, dat in wisselende samenstellingen stripboeken maakt en daarop aansluitend tentoonstellingen en andere culturele activiteiten organiseert. Kern van de uitgaven is altijd dat de onderwerpen Utrechts zijn en aansluiten bij wat actueel is in de stad -en soms de provincie- en dat ze gemaakt worden door meerdere Utrechtse tekenaars tezamen. In de expositie een selectie uit dit werk.

Het jubileumboek dat vanaf 2 november te koop is in de boekhandel bevat korte en langere stripverhalen, paginagrote tekeningen en geïllustreerde verhalen over bekende monsters, maar ook door de tekenaar bedachte, historische en eigentijdse, ‘echte’ en overdrachtelijke. Monsters uit Utrechtse volksverhalen (zoals de basilisk in de Oudegracht) komen aan bod, net als het draakje dat middeleeuwse handschriften uit Utrecht kenmerkt.

Ook is er een expositie met Monstertekeningen in het oude Stadshuis, Deze tentoonstelling is te zien van dinsdag 31 oktober tot en met donderdag 23 november 2023.

Omslag van het Monsterboek.