Jeroen Wielaert - In Breda en heel de Brabantse omstreken kijken ze met meewarige ogen naar Utrecht, schuddebuikend ook. Ze houden er van het Rijke Roomse leven, bier, wijn en wielrennen en kijken reikhalzend uit naar de komst van de Vuelta. Ze meenden dat er een mooie combine was tussen Utrecht, Brabant en Breda. En nu vinden de Staten van Utrecht twee miljoen voor de Spaanse Ronde te veel. Hoe provinciaal kan je zijn?

In Breda hebben ze een lange geschiedenis met het streven naar de komst van een Grote Ronde. Het is er tot nu toe niet van gekomen. De stad maakte eerder al onderdeel uit van een soort Vuelta-vijfdaagse-plan in Nederland, maar dat vonden ze in Spanje te gortig. Sinds 2016 ligt de optie er om Breda te kandideren als start -en finishplaats voor de Tour de France. Vooralsnog lijkt de mogelijkheid om er de tweede Vuelta-etappe van 2020 te laten aankomen het meest realistisch. Breda is er klaar voor! Nu Utrecht nog.

Utrecht heeft inmiddels kapitale ervaring met het realiseren van Grote-Ronde-Ambities. Het ijveren om met de Vuelta een trilogie te voltooien is uniek in de wereld. Het kan onmogelijk zo miraculeus worden als de Grand Départ van 2015, maar feestelijk is het wel en een nieuwe promotie voor de stad en de regio. De gedeputeerde Pim van den Berg zei: ‘Het is een manier om de regio als topregio op de kaart te zetten.’ Ik vind dat niet het best denkbare argument. De provincie en de stad zijn al ruim op die kaart gekomen door de Giro in 2010 en de Tour in 2015. Te ruim volgens hen die niet houden van drommen toeristen.

Die prachtige streekpromotie weegt vooralsnog niet op tegen het kostenplaatje voor de christelijke partijen in de Utrechtse Staten. De SGP heeft twijfels bij de duurzaamheidsdoelen van een evenement dat maar kort in de stad en de provincie is. SGP-er Bertreck van de Dikkenberg sprak in dit verband van ‘kolder.’ Nelly de Haan van de ChristenUnie vindt topsport geen kerntaak van de provincie. Het ontbreekt er nog maar aan dat dit slag commissieleden zo’n wielerronde eigenlijk te katholíek vinden.

Afgezien daarvan vraag ik me af waar genoemde leden hebben uitgehangen toen de Giro en de Tour in Utrecht neerstreken. De afgelopen weken heb ik ook uit de hoek van de plaatselijke politiek beweringen gehoord die niet getuigden van enig geheugen over wat vooral de Tour in Utrecht teweeg heeft gebracht. Los van het mondiale op de kaart zetten was er de uitkomst van een onderzoek van de Universiteit Utrecht, gepubliceerd in januari 2016: een opbrengst van 25,3 miljoen, op een budget van 15 miljoen, fifty-fifty gedeeld door de Gemeente en het bedrijfsleven. Pro memorie: ook in dit geval stak de Provincie Utrecht er geen geld in.

Als het in 2020 zover is met de Vuelta kunnen Breda en Utrecht sterk besparen op het sturen van VIP-uitnodigingen naar de Provinciale Staten van Utrecht.