Henk Westbroek - In de geestelijk zo rijke wereld van het toegepaste snobisme is een wereldstad pas een echte wereldstad als het een handvol restaurants met Michelinsterren heeft.

Bosch en Duin, Giethoorn en Driebergen scoren volgens dit criterium hoger dan Utrecht. Zelfs Heemstede is in dit opzicht minder dorps dan Utrecht want daar hebben ze ook een sterrenrestaurant. Daar heet het trouwens Le Cheval Blanc (het Witte Paard) en je kunt er een 4 gangen sterrenmenu voor 39,50 eten.

Ik ben voor u wezen voorproeven en at binnen dit menu het lekkerste toetje dat ik ooit proefde: acht bereidingen van chocolade. Met een fles huiswijn en koffie moest ik 110 euro afrekenen. Veel geld, maar als je in een goed Utrechts restaurant zonder ster eet, kost het je net  zo veel.

Begrijp me niet verkeerd, je kunt in Utrecht heerlijk eten en zolang we gezegend zijn met restaurants als Kaatje, La Sauciere , Chez Jaqueline en Het Paradijs hebben we smulgebied niks om over te klagen. Behalve dus dat er in Utrecht geen sterrenrestaurants zijn. Wat mij verder worst zal zijn, maar wat wel dagelijks tot kleine paniekaanvallen op het gemeentehuis bij de bestuurlijke Utrechtse bobo’s leidt.

Hoezo? Heel de stad hangt nu vol met posters die ons informeren dat de start van de komende Tour de France in Utrecht zal gebeuren. Ik ben blij dat die posters voor veel geld gemaakt en opgehangen zijn want dan weten de mensen die niet van wielrennen houden op welke dag ze volgend jaar de stad uit moeten vluchten. Om bijvoorbeeld in Amersfoort in een sterrenrestaurant te gaan eten.

De burgemeester van onze prachtstad is onlangs naar Parijs geweest om van de tourorganisatie een grote koperen beker in ontvangst te nemen. Die beker kreeg Utrecht omdat in 2014 de tourstart bij ons zal plaatsvonden en niet in een andere wereldstad.

De beker, die nu in het stadhuis staat, kostte pakweg 80 euro om te laten maken, de inscriptie kwam op 20 euro. Die beker ter waarde van 100 euro ontving Utrecht omdat de stad er 15 miljoen voor over had om het vertrek van de Tour hier te laten plaatsvinden. Het is maar belastinggeld en die 15 miljoen moet voor elkaar krijgen wat De Dom, onze fraaie grachten en Het Spoorwegmuseum samen nooit is gelukt: massaal toeristen naar de stad trekken.

Elke boerenlul met een greintje boerenverstand weet dat het weggegooid geld is want er zullen een paar dagen lang tienduizenden toeristen en wielerliefhebbers naar de stad komen en daarna is het voorbij en is de stadschuld met 20 miljoen toegenomen want let op mijn woorden: het gaat zeker 5 miljoen meer kosten dan begroot.

Of ik wat tegen wielrennen in het algemeen en de Tour in het bijzonder heb? Integendeel, ik ben gek op wielrennen en zo uitermate dol op de Tour de France dat ik samen met Henk temming voor Radio Tour de France een paar jaar terug gratis een Tourlied schreef dat “Erop en Erover“ heet en dat sindsdien tijdens de Tour de France regelmatig op  Radio  te horen is. Ik ga ook erg genieten van het dagje dat al die wielrenners zo snel mogelijk door Utrecht zullen fietsers.

Alleen, als ik onze stad op de toeristenkaart had mogen zetten met een budgetje van 15 miljoen, had ik het wat beter aangepakt. Op vrijdagavond - gratis toegankelijk - Bruce Springsteen in een park met Armin van Buuren als toegift. Op zaterdagmiddag - alweer voor niks - in een ander park Het Boston Symphony Orchestra met direct daarna Paul McCartney en zijn band twee uur lang live. Zaterdagavond in een derde park - alweer zonder toegangsprijs - Coldplay en in een vierde voor 0 eurocent entree Metallica.

Zondagmiddag als afsluiter De Rolling Stones met na afloop daarvan - bij wijze van afbouw - DJ Tiesto. Alleen tijdens De Stones wordt er trouwens met de pet rondgegaan voor Artsen zonder Grenzen. Ik durf te wedden dat de miljoen bezoekers van dit concert samen dan zeker 5 miljoen zullen ophoesten.

Dit totale muziekpakket kost pakweg 12 miljoen euro, maar trekt wel 24 keer meer toeristen dan Le Grand Depart. En de stadsdonatie aan Artsen zonder Grenzen haalt het Guinness  Book of Records. Al die muzikanten en hun hofhouding zijn ook nog eens dolblij als ze na afloop een vegetarische hap of een sappige Utrechtse Hamburger krijgen.

De organisatoren van Le Grand Depart van de Tour de France zullen daarentegen onze stad diep en diep teleurgesteld verlaten. Ze kregen na afloop immers niet eens een dinertje in een sterrenrestaurant aangeboden. En Van Zanen en zijn bestuurlijk bobo’s dan steeds opnieuw met een rooie kop uitleggen: ”Sorry, en Utrecht nous avons seulement bon restaurants sans ètoiles au Michelin, sorry!”

(Deze column is gepubliceerd in De Oud-Utrechter van 19 augustus)