Kees van Oosten - Claire Rodier is een Franse juriste die zich heeft gespecialiseerd in vreemdelingenrecht. Mede-oprichtster van Migreurop, een organisatie die zich het lot aantrekt van migranten die proberen zich in Europa te vestigen. Van haar hand verscheen in 2012 het boekje Xenophobie Business, a quoi servent les contrôles migratoires? 

Rodier beschrijft hoe enorm er wordt verdiend aan het vastzetten van vluchtelingen in detentiecentra, de gedwongen terugkeer van vluchtelingen en aan het buiten de grenzen van Europa houden van vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten. Het boekje is helaas niet in het Engels en Nederlands vertaald, zodat het hier en in de Angelsaksische wereld vrijwel onbekend is. Tegenlicht van de VPRO besteedde vorig jaar gelukkig aandacht aan Rodier.

Wat Rodier beschrijft is bar en boos. Het bewaken van de grenzen, het vastzetten en doen terugkeren van vluchtelingen is booming business. Het domein van een groeiend aantal  multinationals. Maar ook lokale ondernemers pikken een graantje mee. Bijvoorbeeld van de bouw van detentiecentra en het recruteren en opleiden van bewakingspersoneel.

De omvang van deze xenofobie business is volgens Rodier inmiddels zodanig dat het een invloedrijke pressiegroep is geworden die erin slaagt de politiek te bewegen tot een steeds strenger vluchtelingenbeleid, tot het eerder en langer vastzetten van vreemdelingen zonder papieren en tot steeds verdere uitbreiding van het bewakingsnetwerk aan de grenzen van Europa.

Rodier beschrijft vooral praktijken in de VS, Engeland en Frankrijk, waardoor je de kans krijgt om te denken of te hopen dat het toch in Nederland niet zo'n vaart zal lopen. Nou vergeet het maar. Als je een beetje gaat zoeken blijkt dat de multinationals die Rodier beschrijft ook in Nederland vestigingen hebben en dat de privatisering van detentiecentra ook in Nederland in volle gang is.

Bijzonder goed gedocumenteerd blijkt de actiegroep te zijn die ook weer a.s. zondag (om 15.00 uur) een lawaai-demonstratie bij Kamp Zeist organiseert om de vluchtelingen die daar zijn opgesloten te laten horen dat er mensen zijn die om ze geven en proberen een eind te maken aan de onmenselijke behandeling van vluchtelingen in Nederland (meer info: klikhier).

Klik je de site van de AAGU aan dan kan je een lijst met bedrijven bekijken die verdienen aan het opsluiten van vluchtelingen in Nederland (klikhier). Een lange lijst waar een flink aantal bedrijven op staan die ook regelmatig voor de gemeente Utrecht werken of waar de gemeente mee samenwerkt. Bijvoorbeeld: RoyalHaskoning, Peutz, Witteveenbos, Capgemini, Twijnstra&Gudde. 

Als wij in Utrecht iets meer zouden willen doen dan het lot van vluchtelingen beklagen en ze van bed, bad en brood voorzien dan zouden we de gemeente moeten zien te bewegen elke samenwerking op te zeggen met bedrijven die op één of andere manier een graantje mee proberen te pikken van de vluchtelingen- en vreemdelingenhaat. En de stap zetten om mee te demonstreren a.s. zondag bij Kamp Zeist!