Rene van Maarsseveen - Een vriend liet me afgelopen week de perskit zien van de Grand Départ. Het bevat allerlei informatie en feitjes voor de pers over Utrecht en haar Hollandse omgeving.

Ik vind feitjes leuk en ik weet zeker dat de lezer het ook leuk vindt. Toen ik wat werkzaamheden voor, toen nog, VNU deed, kreeg ik regelmatig lezersonderzoeken te lezen. Daaruit bleek precies op welke pagina’s lezers lang blijven hangen. Dat waren dus onder andere de artikelen met opgesomde feitjes. Het blijkt overigens ook het succes van kwisprogramma’s, maar dat terzijde.

Ongeveer

De informatie in de perskit nodigt op sommige plaatsen overigens wel uit om wat strijdende opmerkingen te maken. Ik kan bijvoorbeeld hartelijk lachen om een mededeling als ‘Nederland heeft ongeveer 16.805.037 inwoners’.

Zo’n exact getal, daar zet je immers geen ongeveer voor. Als het ongeveer is dan schrijf je ‘ongeveer 17 miljoen’ of ‘ruim 16.500.000’. Als het getal zo leuk is om exact te noemen, dan schrijf je gewoon ‘Nederland heeft 16.805.037 inwoners’. Maar op het moment dat de perskit gemaakt is zijn er al een paar honderd meer. Voorlopig groeit Nederland immers nog 200 inwoners per dag en pas vanaf 2020, is de voorspelling, gaat het inwonersaantal dalen.

Een zelfde ongeveer discussie heb ik overigens met de collega waarmee ik de ‘Utrecht van toen’-kalender maak. Hij schrijft bij de foto’s ‘circa 1952’. Ik zou bijvoorbeeld schrijven ‘circa 1950’ of ‘rond 1955’. Alleen als het jaartal exact bekend is schrijf je ‘1952’ en kun je circa/ongeveer weglaten.

Taalpuristen

Om te voorkomen dat ik als taalpurist wordt gezien, wat ik absoluut niet ben en ook niet kan zijn, hier wat leuke feitjes uit de perskit. Omdat jij lezer en ik het leuk vinden.

  • 20% van alle twitterberichten (tweets) wereldwijd komen uit Nederland
  • Nederland telt 132.397 km wegen (zal inmiddels ook al wat meer zijn)
  • Nederlanders zijn gemiddeld de langste mensen ter wereld
  • Nederland heeft 19 miljoen bruikbare fietsen (bruikbaar!, de fietsen in de gracht zijn niet meegerekend)
  • Nederland heeft daarmee de hoogste fietsdichtheid ter wereld
  • 84% van de Nederlanders heeft één of meer fietsen (dat zijn dus 14.284.281 Nederlanders, als ook inwonende niet Nederlanders zijn meegerekend)
  • Alle fietsende Nederlanders fietsen samen jaarlijks ongeveer 15 miljard kilometer

Niet in een opsomming vermelde feitjes

In de tekst van de perskit, wordt  gemeld dat Nederland 17.000 kilometer aan fietspaden heeft. Dat is volgens de Fietsbond onjuist. Zij gaven in 2012 het getal 35.000 km fietspad, een groei van 5100 km ten opzicht van 2009. Omdat het getal in de perskit ongeveer de helft is van de opgave van de Fietsbond zou je denken dat de één het fietspad als geheel heeft genomen en de ander fietspaden met twee richtingen apart heeft geteld.

In de perskit van de Grand Départ staat dat het toenmalige wandelpad op de Maliebaan in 1885 werd opengesteld voor fietsers. Als fotobijschrift wordt verderop vermeld dat het daarmee het eerste officiële fietspad van Nederland was.

Jammer, omdat de karavaan tijdens de tweede dag over de Maliebaan gaat, dat niet wordt gemeld dat de lengte precies 1 kilometer is vanwege het oude Maliespel dat er ooit werd gespeeld. En een leuk fietsfeitje is dan ook dat de eerste Nederlandse fietsclub er is opgericht.

Downloaden

Al met al een leuke kit, niet alleen voor journalisten. Het is voor iedere geïnteresseerde te downloaden op www.tourdefranceutrecht.com of type bij google ‘TOU 13-055 PressPack’.