Tot en met de uitreiking van de Gouden Kalveren op 5 oktober entert de Cultuurpiraat (Raymond Taams) elke dag een cultureel veld in Utrecht.

zondag 30 september

De Cultuurpiraat woont op een postzegel, een schamele dertig vierkante meter in een hoge flat aan de rand van de stad. Meer heb je tegenwoordig ook niet nodig. Via internet kun je eindeloos ronddwalen in de huizen en de levens van andere mensen. Gratis en voor niks. Om nog maar te zwijgen van alle seks die je eenvoudig regelt via sociale media. De ene dag wordt de Cultuurpiraat in Oudwijk wakker, een etmaal daarop weer eens in Overvecht. En al die vrouwen maken ook nog eens lekker ontbijt voor hem.

In januari 2009, toen hij voor het eerst op Facebook ging, had hij niet kunnen vermoeden dat zoiets ongrijpbaars als een sociale media-account zijn leven zo drastisch zou veranderen. Tot hij er vandaag achter kwam dat een account niet per se ongrijpbaar hoeft te blijven. Je kunt het namelijk gewoon... uitprinten.

Voor haar project #Dearcatcallers maakte Noa Jansma een account op Instagram aan, de foto’s die ze erop postte hangen in het kader van de NFF Interactive Expo aan de muur bij de Academiegalerij aan de Minrebroederstraat. Tot en met donderdag zijn ze daar gratis te bezichtigen, met in hun midden een iPad die de oospronkelijke pagina toont, en daaromheen dikke stapels papier met alle - eveneens uitgeprinte - reacties op de foto’s.

Wandelend naar huis vroeg de Cultuurpiraat zich af of zijn Facebookpagina in fysieke vorm in zijn minuscule flat zou passen.