Rene Maarsseveen - Over 102 dagen start in Utrecht de 102de versie van de Tour de France. De aanzet tot die Grand Départ rond onze Dom begon op zaterdag 5 januari 2002. De toen 45-jarige Jeroen Wielaert zat met een vriend, Jan Fokkens, in café Vooghel aan de Burgemeester Reigerstraat.

Mijmerend over de Giro d’Italia, die op 11 mei dat jaar in Groningen zou gaan starten, ontstond het idee de Tour de France naar Utrecht te halen. In de brainstorm daarna werden wat aantekeningen gemaakt op twee viltjes. Waarschijnlijk flink wat biertjes later stapten beide mannen die avond euforisch naar buiten.

De Vooghel

Ik ken café de Vooghel. Rond mijn twintigste zat ik regelmatig met vrienden rond de legendarische open haard die daar midden in het café stond. Wij kregen er ook allerlei ideeën, wellicht aangewakkerd door de combinatie van alcohol en de hitte van het vuur. Vanuit één van die creatieve gedachten ontstond het filmbedrijf dat het begin was van mijn huidige werkzaamheden.

Vrouwen houden van de rozigheid die je krijgt van open vuur, leerde ik in De Vooghel. Met nieuwe vriendinnen zat ik daarom regelmatig op de hoge banken rond de haard. En met het Close Harmony Koor waarin ik rond die tijd zong, oefenden we in de Vooghel op zondagnamiddag voor openingstijd.

Depart

Na Jeroens depart uit de Vooghel op die koude avond in januari, ging hij verder met de krabbels op zijn viltje. Geleidelijk maakte hij zijn omgeving op een goede manier gek van zijn idee. De toenmalige bestuurders commissaris van de Koningin Boele Staal, burgemeester Annie Brouwer en raadslid Hans Spekman waren enthousiast. Na jaren enthousiasmeren was er in 2010 een bidbook. Er kwam zicht op de verwezenlijking  van een idee dat in de Vooghel nog slechts een geestesbeeld was.

Velen zouden intussen wellicht de moed al hebben opgegeven, maar Jeroen ging door. Nog geen twee jaar geleden kwam eindelijk de ‘GO’ van toerdirecteur Christian Prudhomme, die het stokje had overgenomen van de legendarische Jean-Marie Leblanc. Meer persoonswisselingen had Jeroen toen al meegemaakt. Burgemeester Brouwer was vervangen door Wolfsen, Spekman ging naar Den Haag en na de opvolger van Boele Staal kwam inmiddels een volgende Commissaris, nu van de Koning.

En café de Vooghel, waar het allemaal begon, werd Cerveceria Boulevard, een bar waar de hitte van de open haard is vervangen door de warmte van mediterrane lekkernijen. 

Le fou romantique

De positiviteit, volharding en betrokkenheid van Jeroen zijn beloond. Het leverde hem, naast het realiseren van zijn droom, de erenaam op ‘Le fou romantique. Een erenaam gegeven door toerbaas Prudhomme vanwege diens respect, en wellicht ongeloof, voor Jeroens enorme doorzettingsvermogen.

Half juli kunnen we daar allemaal van genieten. Utrecht wordt dan even omgetoverd in een provinciestad waar de ogen van de wereld op zijn gericht. Kort daarvoor verschijnt al Jeroens boek ‘De tour van Utrecht’. Daarin vertelt hij ons hopelijk het werkelijke verhaal van zijn dertienjarige reis van droom naar het begin van een mooie Utrechtse zomer vol fietsers. Een reis die ongetwijfeld hoogte- en dieptepunten kende en een inspiratiebron zal zijn voor de velen die ook dromen. En doen we dat niet allemaal.